Ειδήσεις

Published on November 25th, 2023 | by paggaiorama

0

Ξώφαλτσα η κακοκαιρία στο Παγγαίο

Στην εικόνα 1 διακρίνουμε τις ψυχρές αέριες μάζες από την Βόρειοανατολική Ευρώπη, οι οποίες θα κινηθούν αρκετά γρήγορα νοτιοδυτικά προς την Βαλκανική χερσόνησο, με αποτέλεσμα την αλλαγή του καιρού στην περιοχή μας.

Αναλυτικότερα, μέσα στην νύχτα και προς τα ξημερώματα θα εκδηλωθούν τα πρώτα φαινόμενα με την μορφή τοπικής μπόρας. Σήμερα Σάββατο 25/11 περιμένουμε βροχές αρχικά μέτριας έντασης!

Καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό (εικόνα 2) θα εισέλθει μέσα στο Αιγαίο, οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν σε όλη την Θράκη (ηπειρωτική και νησιωτική), ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Η περιοχή του Παγγαίου φαίνεται και από το ελαφρό σιέλ χρώμα πιθανόν να βρίσκεται έξω από τον θύλακα της κακοκαιρίας.

Για ακόμη μια φορά να επισημάνουμε ότι στις περιοχές που δοκιμάστηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς περιμένουμε μεγάλες ποσότητες υετού!

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, από αργά το βράδυ του Σαββάτου περιμένουμε στροφή των ανέμων σε Βόρειους, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την μετατροπή των βροχών σε χιόνι, αρχικά στην ορεινή Ροδόπη πάνω από τα 400-500 μέτρα.

Στον βόρειοδυτικό Έβρο τα υψόμετρα θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα με τα χιόνια να φτάνουν και σε ημιπεδινες περιοχές! Χωριά όπως Πεντάλοφος, Πετρωτά, Θεραπείο, Κυπρίνος, Κόμαρα, Ορμένιο και όσα δηλαδή βρίσκονται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αυξάνουν τις πιθανότητες να δουν στρωμένο χιόνι σε εύκολες επιφάνειες (σκεπές- αυτοκίνητά).Στον υπόλοιπο βόρειο Έβρο, και εφόσον διατηρηθεί ο υετός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δεν αποκλείεται να έχουμε ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις!

Στην Σαμοθράκη χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα της Κυριακής περίπου από τα 400 μέτρα πιθανόν και χαμηλότερα στην βόρεια πλευρά του νησιού.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το πρωί της Κυριακής σε όλη την Θράκη, αλλά με αρκετό κρύο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑