ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on January 6th, 2023 | by paggaiorama

0

Ετοιμάζονται οι Αράπηδες στη Νικήσιανη

ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΜΩΡΑΛΗ

Στις 12:00 το μεσημέρι των Θεοφανίων/6 Ιανουαρίου 2023 η προϊστορία συναντά το σήμερα στο χωριό μου, στη Νικήσιανη Παγγαίου Καβάλας

!Το προαιώνιο έθιμο των “ΑΡΑΠΗΔΩΝ”, που έρχεται κατευθείαν από τα προϊστορικά διονυσιακά μυστήρια και τις τελετουργίες των απώτατων Θρακών προγόνων μας, αναβιώνει και φέτος (ύστερα από διακοπή δύο χρόνων, λόγω της καταραμένης πανδημίας) στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Νικήσιανης.

Με την επιμέλεια του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νικήσιανης “Ο Αράπης” και τη συμμετοχή δεκάδων παλικαριών μας, που θα ντυθούν τη ζωόμορφη ενδυμασία τους και θα ζωστούν τα βαριά κουδούνια (τσάνια και μπατάλια) για να δονήσουν κάθε γωνιά της Νικήσιανης, το παρελθόν γίνεται ξανά παρόν και αποκαλύπτει την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια της περιοχής μας.

Ο καιρός προβλέπεται καλός -και σχετικά ζεστός σε μια εποχή, που συνήθως έχουμε κρύο και χιόνια!- και αναμένονται εκατοντάδες επισκέπτες να μας τιμήσουν με την παρουσία τους, για να γίνουν ζωντανοί μάρτυρες ενός μοναδικού δρώμενου, που θα διανθιστεί (ως συνήθως) με χορούς και τραγούδια του τόπου μας τόσο από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας, όσο κι από προσκεκλημένους χορευτές.

Και, φυσικά, προς το τέλος της εκδήλωσης όλοι (συμμετέχοντες στο δρώμενο και θεατές) μπαίνουν στον χορό! Θα βοηθήσουν σ’ αυτό και το ντόπιο κρασί και τσίπουρο, που προσφέρονται από τον Σύλλογο, καθώς και τα τοπικά εδέσματα (σαρμαδάκια και άλλα) που θα δώσουν την απαραίτητη “ενέργεια” σε όλους μας…

Σας περιμένουμε, λοιπόν, στην ιστορική και φιλόξενη Νικήσιανη (ενδεικτικά: 30χλμ από την Καβάλα, 25χλμ από την Δράμα, 62 χλμ από τις Σέρρες, 85χλμ από την Ξάνθη, 150χλμ από τη Θεσσαλονίκη) για να μοιραστείτε μαζί μας ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της παράδοσής μας, για να γιορτάσουμε μαζί τη νίκη του Φωτός απέναντι στο σκοτάδι, την ελπίδα της Άνοιξης που έρχεται αναπόφευκτα μετά τον Χειμώνα!

(Οι φωτογραφίες των “Αράπηδων” της Νικήσιανης παρακάτω, από τις εκδηλώσεις των περασμένων χρόνων, είναι του δημοσιογράφου Κώστα Ευθ. Γιωτάκη Costas Giotakis )


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑