Ειδήσεις

Published on May 16th, 2022 | by paggaiorama

0

Με πλάκες Ακροβουνίου Πύλη Αδριανού και Ζάππειο

Μετά το Σύνταγμα και την Πανεπιστημίου παίρνει σειρά η Βασ. Ολγας. Στην υλοποίηση του τμήματος του Μεγάλου Περιπάτου που είχε δεχτεί την ηπιότερη κριτική προχωράει η δημοτική αρχή Κώστα Μπακογιάννη προωθώντας προς έγκριση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων τις μελέτες για την πεζοδρόμηση-ανάπλαση της συγκεκριμένης λεωφόρου.

Η συνολική επιφάνεια της ανάπλασης υπολογίζεται σε 23 στρέμματα στα σχετικά εισηγητικά έγγραφα, με το έργο να εκτείνεται έως και την περιοχή γύρω από την Πύλη του Αδριανού, την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου, καθώς και το σημείο όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρόκειται για την πιο δαπανηρή παρέμβαση του Μεγάλου Περιπάτου, προϋπολογισμού 7,35 εκατ. ευρώ (οι παρεμβάσεις σε Σύνταγμα και Πανεπιστημίου είχαν συνολικό προϋπολογισμό 4,3 εκατ. ευρώ).

Η ανάπλαση της Βασ. Ολγας έχει παρουσιαστεί από τη δημοτική αρχή ως η «προμετωπίδα των αλλαγών που γίνονται στην πόλη», με την πεζοδρόμησή της να επιτυγχάνει την ενοποίηση του Ολυμπιείου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, αλλά και ως ο «πνεύμονας του Μεγάλου Περιπάτου» καθώς η περιοχή «θα εμπλουτιστεί με ακόμα πιο πολύ πράσινο». Φαίνεται, όμως, πως ορισμένες πτυχές του αρχικού σχεδιασμού «δεν βγήκαν», με αποτέλεσμα το τελικό σχέδιο να έχει δεχτεί ορισμένες τροποποιήσεις:

Ζάππειο

Στο πλαίσιο της ανάπλασης, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα εισηγητικά έγγραφα και τις σχετικές μελέτες:

■ Η πεζοδρομημένη Βασ. Ολγας θα συνδεθεί με τον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου και το Παναθηναϊκό Στάδιο με ισόπεδες διαβάσεις. Η πεζοδιάβαση στην αρχή της Συγγρού θα μετακινηθεί βορειότερα και θα έχει πλάτος 8,7 μέτρων (από 6 μ. σήμερα), εκ των οποίων τα 2 μ. θα καταλάβει διάδρομος διέλευσης ποδηλάτων. Νέα πεζοδιάβαση (πλάτους 6 μ.) θα διαμορφωθεί στο βορειοδυτικό τμήμα της Βασ. Ολγας «με λειτουργικό στόχο την αμεσότερη δυνατή διέλευση των πεζών προς την πλευρά της Ακρόπολης και της Πλάκας». Νέα πεζοδιάβαση προβλέπεται επίσης στην πλευρά προς τη Βασ. Κωνσταντίνου, ομοίως με διάδρομο διέλευσης ποδηλάτων πλάτους 2 μ.

■ Ως βασικό υλικό των επιστρώσεων θα χρησιμοποιηθούν πλάκες σχιστόλιθου Καβάλας, οι οποίες θα εμπλουτιστούν από μαρμάρινες λωρίδες, με στόχο την ανάδειξη των βασικών σημείων της περιοχής παρέμβασης, όπως η Πύλη του Αδριανού, το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα, ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο άξονας του Ζαππείου.

■ Οι πλακοστρώσεις θα διακοπούν στην περιοχή της Πύλης του Αδριανού, η οποία θα διαμορφωθεί με σταθεροποιημένο χώμα. Για να προστατευτεί το μνημείο, θα κατασκευαστεί σύστημα συγκέντρωσης και απορροής ομβρίων υδάτων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑