Ειδήσεις

Published on September 6th, 2023 | by paggaiorama

0

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει που πονάει η Υγεία στην Καβάλα

ΝΑ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ

Με αφορμή τα εγκαίνια της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), παρουσιάζει την αναλυτική εικόνα των προβλημάτων των υγειονομικών δομών της Βόρειας Ελλάδας.

Με απεργιακή κινητοποίηση υποδέχονται τα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ ετοιμάζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 8/9/2023, στις 08:30πμ, και πορεία Σωτηρίας των εργαζομένων σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και δομές Πρόνοιας προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι Υγειονομικές Μονάδες της Βορείου Ελλάδος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και αν δεν υπάρξει συνολική κυβερνητική παρέμβαση για την επίλυσή τους, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τους ασθενείς, με δεδομένη την αύξηση των νοσηλειών λόγω της έξαρσης των ιώσεων και την εργασιακή εξάντληση του προσωπικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ απαριθμεί τα προβλήματα:

  • το προσωπικό δεν κατάφερε να πάρει κανονική άδεια το καλοκαίρι λόγω των σοβαρών ελλείψεων
  • στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων υπάρχουν πολύωρες αναμονές
  • το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Η αναμονή στις λίστες χειρουργείων ξεπερνούν τα δύο έτη.
  • ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από αγορά ή δωρεές στην διάρκεια της πανδημίας δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ακτινοδιαγωστών γιατρών και τεχνολόγων
  • εισάγονται στα νοσοκομεία ασθενείς με παθολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων λόγω πληρότητας των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών με κίνδυνο διασποράς μικροβίων.
  • μείζον ζήτημα η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ για παιδιά. Λειτουργούν για όλη τη Βόρεια Ελλάδα 8 κλίνες ΜΕΘ παιδιών στο Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, που πάντα είναι γεμάτη με αποτέλεσμα να έχουμε διακομιδές παιδιών το χειμώνα από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική.
  • μείζον ζήτημα η ανεπαρκής φύλαξη των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά συμβάντα ξυλοδαρμού, καταστροφές, τραυματισμούς προσωπικού. Ειδικά στα επείγοντα λόγω καθυστερήσεων για τις οποίες ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού.
  • οι δευτερογενείς διακομιδές επιχειρούνται σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων με σοβαρή επιβάρυνση των προϋπολογισμων των Νοσοκομείων.
  • οι υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, τεχνική υπηρεσία ακόμη και κομμάτια της διοικητικής υπηρεσίας εκχωρούνται σε εργολάβους με υψηλότερο κόστος από την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού ή ΣΟΧ και συνθήκες εργασίας μεσαίωνα για τους εργαζόμενους.
  • σταδιακά λήγουν οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχοι που υπηρετούν στα Νοσοκομεία πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων στις εν λόγω υπηρεσίες.
  • το 30% των εργαζόμενων των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιβάλλεται η μονιμοποίηση. Λήγουν οι Συμβάσεις εργαζομένων μέσω ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα 55-67 ετών. Επιβεβλημένη ανανέωση. Στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλων ειδικοτήτων, Ιατρικά σύγχρονα μηχανήματα (ακτινολογικά, μικροβιολογικά κλπ) δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών. Κλοπές, βία σε βάρος του προσωπικού λόγω ανεπαρκούς φύλαξης, σοβαρά κτηριακά προβλήματα κλπ.
  • σοβαρά ζητήματα δημιουργούνται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποίο στις περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας οι διακομιδές γίνονται με το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό και την συμμετοχή ενστόλων. Έτσι γίνονται οι διακομιδές χωρίς ασφάλεια, από επαγγελματίες που οι διασώσεις δεν είναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, επικίνδυνο για τους ασθενείς. Συγγενείς ασθενών ήδη καταθέτουν μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του προσωπικού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑ: Ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού με ακάλυπτες πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων, στο Παραϊατρικό προσωπικό ακάλυπτες τα 65% των οργανικών θέσεων. Στο Ιατρικό προσωπικό η έλλειψη είναι πάνω του 35% των οργανικών θέσεων και το υπόλοιπο προσωπικό 35 με 40% των οργανικών θέσεων. Υπάρχει αδυναμία κατασκευής για αντιπυρική ζώνη. Επίσης Ιατρικά μηχανήματα υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης. Δεν υπάρχει Διοικητικό συμβούλιο από το Φεβρουάριο του 2023,λόγω ελλείψεων μελών. Ανεφάρμοστος οργανισμός Νοσοκομείου, κωλυσιεργία στην ανανέωσή του.

Κ.Υ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ: Το πρόβλημα είναι στις διακομιδές. Έφεραν υπαξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδευτούν και να δουλέψουν. Τους εκπαίδευσαν για 2 με 3 ώρες και άρχισαν να δουλεύουν. Το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να αναλάβει την εκπαίδευσή τους.

Κ.Υ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού κυρίως σε Ιατρικό και Παραϊατρικό Προσωπικό. Επίσης υπάρχει ένα ασθενοφόρο ιδιόκτητο από δωρεά, με μία συνάδελφο μόνιμη ως πλήρωμα ασθενοφόρου και μία συνάδελφο Επικουρική στις πρωτογενής διακομιδές που συνοδεύονται από Νοσηλεύτριες. Το ασθενοφόρο αυτό εξυπηρετεί και το Κ.Υ. Πρίνου. Έχουν ακτινολογικό τμήμα μόνο για ακτινογραφίες. Δεν υπάρχουν άλλα ιατρικά μηχανήματα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑