Ειδήσεις

Published on November 12th, 2023 | by paggaiorama

0

Πάει για κλείσιμο το Ειρηνοδικείο Παγγαίου

  • Αντίθετη δηλώνει και η Αντιγόνη Πινακίδου, Δ. Ειρηνοδίκης Παγγαίου

Σε αντίπαλα στρατόπεδα οι Ειρηνοδίκες καθώς ήδη φαίνεται να χωρίζονται σε διαφορετικές πλευρές μπροστά στο νέο Διοικητικό Χάρτη, που όπως έγραψε το dikastiko.gr ετοιμάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και περιλαμβάνει την ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων.

Ειρηνοδίκες από όλη τη χώρα έχουν αρχίσει να καταθέτουν υπομνήματα για τις επικείμενες διατάξεις και απ’ ότι φαίνεται υπάρχει διχασμός στις απόψεις και τα επιχειρήματά τους, καθώς κάποιοι εμφανίζονται υπέρμαχοι του κυβερνητικού σχεδιασμού, ενώ άλλοι δηλώνουν πως δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση απονομής Δικαιοσύνης.

«Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ανωτέρω ενοποίηση, η οποία όχι μόνο δε θα εισφέρει στην επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, τουναντίον θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλέον καθυστερήσεις και ουσιώδη προβλήματα στην υπηρεσιακή ζωή απάντων των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού, Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών» αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι Κωνσταντίνος Δασύλλας, Ειρηνοδίκης Κέρκυρας, Αντιγόνη Πινακίδου, Δ. Ειρηνοδίκης Παγγαίου, Κωνσταντίνα Σαμαρά, Ειρηνοδίκης Αρναίας και Σταματία Κλάγκου, Ειρηνοδίκης Καλαμάτας.

Στον αντίποδα οι Ειρηνοδίκες Λουκία Μηλιώτη, Αγγελική Μυκωνιάτη, Αγγελική Νανοπούλου και Ελένη Τζουνάκου σημειώνουν πως «είναι φανερό ότι η ένταξη των Ειρηνοδικείων στον ενιαίο δικαστικό ιστό αποτελεί αίτημα της εποχής μας, το σπουδαιότερο μέτρο για την ορθολογική οργάνωση της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα από τις δυσχέρειες που εμφανίζει, η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει και μάλιστα το ταχύτερο».

Σε αντίπαλα στρατόπεδα οι Ειρηνοδίκες: Τι αναφέρουν οι «κατά» του σχεδίου ενοποίησης με Πρωτοδικεία

«Ενόψει του εξαγγελθέντος σχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, η εφαρμογή του οποίου συνεπάγεται πρακτικώς την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, λαμβανομένου δε υπόψη ότι η σχεδιαζόμενη ενοποίηση εξαγγέλθηκε με γνώμονα την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, οι παρακάτω υπογράφοντες, άπαντες υπηρετούντες Ειρηνοδίκες, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ανωτέρω ενοποίηση, η οποία όχι μόνο δε θα εισφέρει στην επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, τουναντίον θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλέον καθυστερήσεις και ουσιώδη προβλήματα στην υπηρεσιακή ζωή απάντων των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού, Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών» δηλώνουν οι Κωνσταντίνος Δασύλλας, Ειρηνοδίκης Κέρκυρας, Αντιγόνη Πινακίδου, Δ. Ειρηνοδίκης Παγγαίου, Κωνσταντίνα Σαμαρά, Ειρηνοδίκης Αρναίας και Σταματία Κλάγκου, Ειρηνοδίκης Καλαμάτας.

Όπως αναφέρουν δεν προκύπτουν «αδρανή» Ειρηνοδικεία. «Με τον περιορισμό της δικαστικής ύλης των υποθέσεων του Ν. 3869/2010 δεν προκύπτουν «αδρανή» Ειρηνοδικεία που υπολείπονται σε δικαστική ύλη, αλλά Ειρηνοδικεία που, στην πλειοψηφία τους, επιστρέφουν εν μέρει στην προ του Ν. 3869/2010 υφιστάμενη συνθήκη του οριακά διαχειρίσιμου όγκου προς διεκπεραίωση δικογραφιών, αφού δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο σύγχρονος Ειρηνοδίκης δεν έχει υπηρεσιακά καμία σχέση με τον Ειρηνοδίκη των περασμένων δεκαετιών, που είχε περιορισμένο συγκριτικά αντικείμενο και όγκο εργασίας. Επισημαίνεται ενδεικτικά ότι ο Ειρηνοδίκης σήμερα, πέραν της άσκησης αυστηρά δικαιοδοτικών καθηκόντων μέσω της εκδίκασης πληθώρας πολιτικών υποθέσεων, αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα και τα κάτωθι:

– Να εκδίδει διατάξεις σύστασης και τροποποίησης σωματείων, καθώς και κληρονομητηρίων

– Να δημοσιεύει διαθήκες

– Να συντάσσει ένορκες βεβαιώσεις

– Να τελεί σε υπηρεσιακή ετοιμότητα στα περιφερειακά Ειρηνοδικεία της χώρας 24 ώρες το 24ωρο, επί επτά ή περισσότερες μέρες το μήνα, ανάλογα με το πόσο διαρκεί η υπηρεσία του, για ενδεχόμενη κατ’ οίκον έρευνα που θα προκύψει στις περιοχές αρμοδιότητάς του Πρωτοδικείου.

– Να επιθεωρεί τα βιβλία των δικαστικών επιμελητών, κατ’ αναπλήρωση των καθηκόντων του Εισαγγελέα Πρωτοδικών

– Να αναλαμβάνει και να διεκπεραιώνει μεγάλο όγκο προανάκρισης ελλείψει Πταισματοδίκη στην έδρα του Πρωτοδικείου, χωρίς καμία προηγούμενη προς τούτο εκπαίδευση και πολλές φορές χωρίς την αυτονόητη συνδρομή της αρμόδιας Εισαγγελίας, συνθήκη που επικρατεί σε πάρα πολλά Ειρηνοδικεία της χώρας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανωτέρω αρμοδιοτήτων βαρύνουν αποκλειστικά τους Ειρηνοδίκες, ενώ δεν επιφορτίζουν στο ελάχιστο τους Πρωτοδίκες».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑