ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on April 26th, 2022 | by paggaiorama

0

Αναβιώνουν και φέτος τα Μαζίδια στις Ελευθερές!

Με συγκίνηση και ευλάβεια, οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, θα αναβιώσουν και φέτος τα παραδοσιακά «Μαζίδια», με παρακλήσεις προς τον Αναστάντα Κύριο να ευλογήσει την καλλιεργητική περίοδο της αμπέλου που ξεκινάει ώστε να είναι αποδοτική και εύφορη.

Τα «Μαζίδια» (έτσι ονομάζεται ο λόφος βορειοανατολικά από την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη) είναι ένα από τα πολλά έθιμα της περιοχής του Παγγαίου που έχουν τις ρίζες τους στην τουρκοκρατία.

Μετά την Θεία Λειτουργία τα ξύλινα εικονίσματα, μεταφέρονται εν πομπή από τον Άγιο Ταξιάρχη, την παλαιότερη και ιστορικότερη εκκλησία της περιοχής, στα «Μαζίδια» όπου βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου.

Εκεί, τελείται αγιασμός για την αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου και στη συνέχεια αφού οι πιστοί προσκυνήσουν τις εικόνες εν πομπή επιστρέφουν στον Άγιο Ταξιάρχη.

Μετά την επιστροφή των εικόνων το χορευτικό τμήμα του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς, ενώ τα μέλη του θα προσφέρουν γλυκίσματα και αναψυκτικά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑