ΙΣΤΟΡΙΑ

Published on February 20th, 2022 | by paggaiorama

0

Μνήμες μιας καπνεργάτριας από το Παγγαίο

Τις μνήμες της από τις παλιές εποχές της καπνεργασίας ξετυλίγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 95χρονη σήμερα καπνεργάτρια για χρόνια Δροσιά Μυλωνά.

Η ίδια αφηγείται με κάθε λεπτομέρεια όσα πέρασε τα χρόνια που, μικρό παιδί, βοηθούσε την οικογένειά της στα καπνά, στα χωριά του Παγγαίου, στην Καβάλα.

Θυμάται τα πάντα: από τη σπορά του καπνού ως την ποδιά στην οποία μετέφερε τα μικρά φυτά για να μπουν στο οργωμένο χωράφι, από το μάζεμα των φύλλων τη νύχτα ως τους μπόγους που φόρτωναν στα γαϊδουράκια, από το βελόνιασμα των φύλλων και το στρώσιμο στα γόνατα ως το κρέμασμα στα ξύλα για να στεγνώσουν.

«Δύσκολη δουλειά, όχι παιχνίδια…»

Μετά, η κ. Μυλωνά ήρθε στη Θεσσαλονίκη και δούλεψε πάλι στα καπνά, αυτή τη φορά στα καπνομάγαζα, όπου γινόταν η αποθήκευση και η εμπορική επεξεργασία του καπνού. «Δεκατέσσερα χρόνια δούλεψα στα καπνά.

Δούλεψα σε πολλά καπνομάγαζα, στου Φέσσα στην Άνω Ηλιούπολη, του Μιχαηλίδη, του Παπαδάτου, στην Αυστροελληνική, τα γύρισα τα μαγαζιά.

Δύσκολη δουλειά, όχι παιχνίδια και ήταν μερικά καπνομάγαζα πολύ αυστηρά γιατί οι συνθήκες ήταν δύσκολες, αλλά τι να κάνουμε;», λέει η ίδια και μπορεί να ξεχνά κάποιες λέξεις μόνο, ωστόσο περιγράφει κάθε στάδιο της καλλιέργειας, της αποθήκευσης, της ξήρανσης και της επεξεργασίας του καπνού.

Μια ζωή αγώνας

«Ρίχναμε πρώτα τον σπόρο και έβγαινε το φυτό. Όταν γινόταν μια πιθαμή, βγάζαμε το φυτό με τα χέρια για να οργώσουν οι άνδρες το χωράφι.

Βάζαμε τα φυτά σε κοφίνες και τα φυτεύαμε ξανά με το φυτευτήρι μετά το όργωμα. Όταν μεγάλωνε το φυτό και γινόταν ένα μέτρο ψηλό, πηγαίναμε τη νύχτα, μία η ώρα, για να μην μαραθούν τα φύλλα με τη ζέστη, και σπάζαμε τα ώριμα φύλλα με το ένα χέρι, τα βάζαμε το ένα πάνω στο άλλο και τα κάναμε μπόγο.

Πηγαίναμε τους μπόγους στο σπίτι, εμείς είχαμε γαϊδουράκια και εκεί καθόμασταν γύρω γύρω από τον μπόγο για να βελονιάσουμε τα φύλλα, για να κρεμαστούν και να ξεραθούν καλύτερα…

Μετά τα κρεμούσαμε σε βέργες που τις κόβαμε από το βουνό… Όταν ξεραίνονταν καλά τα μαζεύαμε και τα κάναμε κιοντέδες, αρμαθιές…

Το χειμώνα τα κάναμε παστάλια, στοίβες και τα κρεμούσαμε σε δωμάτια στο εσωτερικό των σπιτιών που ήταν από πέτρα.

Τα βάζαμε και στην αυλή σε ένα λάκκο και τα φύλλα μαλάκωναν τη νύχτα…», αφηγείται η κ. Μυλωνά.

πηγη: ΑΠΕΜΠΕ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑