Ειδήσεις

Published on March 5th, 2023 | by paggaiorama

0

Καρυανιώτης κατασκευάζει ρομπότ – αγρότη

Ο Δημήτρης Κούτρας παιδί αγροτών από την Κάρυανη Παγγαίου γέννησε στο μυαλό του ένα ρομπότ που μπορεί να βοηθήσει στις αγροτικές δουλειές όπως ελιές και αμπέλια.

Στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Ξάνθη και μετά εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πάνω σε λογισμικό για αυτόνομα αυτοκίνητα.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφέρει: “Αναρωτήθηκα ξανά -γιατί αναρωτιόμουν από μικρός- για ποιον λόγο δεν υπάρχουν περισσότερα ρομπότ στα χωράφια.

Παρατήρησα επίσης πως όσα υπήρχαν, συχνά δεν κάλυπταν όλες τις ανάγκες, γιατί είχαν σε μεγάλο βαθμό σχεδιαστεί από ανθρώπους χωρίς επαφή με την καλλιέργεια της γης.

Έτσι έλαβε πιο πρακτική υπόσταση η ιδέα για τη δημιουργία της Agroverse».

Τι είναι το Agroverse

Το ηλεκτρικό ρομπότ ιδιοκτησίας της Agroverse, με μια εντολή του πελάτη – αγρότη (όπως παραγγέλνεις ένα ταξί για παράδειγμα) μπορεί να μεταβαίνει αυτόνομα στο χωράφι, να αναλαμβάνει τον ψεκασμό και τη λίπανση, να ελέγχει τη συγκομιδή, να τραβά φωτογραφίες και να συλλέγει περιβαλλοντικά δεδομένα, ενόσω οι ίδιοι ξεκουράζονται.

Το ρομπότ προς το παρόν είναι ατελές και αδρανές, ανάμεσα σε τόρνους, δράπανα και μηχανήματα κατεργασίας CNC, αλλά στόχος είναι σύντομα να διανύει στρέμματα γης με αμπέλια, ελιές, μηλιές, ροδακινιές και κηπευτικά, παρέχοντας στους αγρότες μια πρωτοποριακή υπηρεσία, που θα επιτρέπει τη φροντίδα των καλλιεργειών τους, χωρίς οι ίδιοι να χρειάζεται να αγοράσουν το ρομπότ ή να είναι παρόντες την ώρα της εργασίας του.

Πως θα λειτουργεί;

Φυσικά όταν θα είναι έτοιμο το ερώτημα είναι πώς θα μεταβαίνει το ρομπότ στην καλλιέργεια;

«Αρχικά θα υπάρχει συνοδός “safety pilot” (πιλότος ασφαλείας), που θα το μεταφέρει στην καλλιέργεια και θα παρακολουθεί μέσω monitor τη δουλειά του, αλλά στόχος είναι η πλήρης αυτονομία του ρομπότ, να πηγαίνει μόνο του στην καλλιέργεια από αγροτικούς δρόμους» εξηγεί ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιώργος Μπόντζιος, υπεύθυνος για την εμπορευματοποίηση του «Αgroverse Robot» και προσθέτει ότι η υπηρεσία θα χρεώνεται με βάση το στρέμμα και όχι «με την ώρα», απαλλάσσοντας τον παραγωγό από το άγχος του πόσο θα στοιχίσει η εργασία του ρομπότ, εάν αυτή «τραβήξει» σε χρόνο.

Μάλιστα, όταν ολοκληρώνεται, π.χ. ο ψεκασμός, ο/η παραγωγός/γεωπόνος θα λαμβάνει αναλυτική έκθεση με φωτογραφίες και δεδομένα, ενώ το ρομπότ θα έχει ήδη επιστρέψει αυτόνομα στον σταθμό επαναφόρτισης.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια του εγχειρήματος!

φωτο: αρχείο


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑