Ειδήσεις

Published on December 9th, 2022 | by paggaiorama

0

Διεθνής συνάντηση νέων σε ελαιοτριβείο του Παγγαίου

Ένα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, που συμμετέχει το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Καβάλας, έχει τίτλο: «ACEITE DE OLIVA NUESTRO PATRIMONIO COMÚN», με συντονιστικό σχολείο από την Ισπανία και εταίρους από την Ιταλία και την Πορτογαλία. Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε στην Καβάλα, η 6η διακρατική συνάντηση της σύμπραξης από 6 έως και 11 Νοεμβρίου 2022, με την συμμετοχή 6 μαθητών/τριών και 3 εκπαιδευτικών από κάθε σχολείο.

Ο στόχος της κινητικότητας ήταν, η συνεργασία σχετικά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο αντικείμενο της μεσογειακής διατροφής, η βάση της οποίας είναι το ελαιόλαδο, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε αυτές τις συνήθειες στα σχολεία, ποιες δραστηριότητες, στρατηγικές και εργαλεία μπορούν να αναπτυχθούν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ώστε να συμβάλλουν στην αλλαγή της τάσης για παχυσαρκία στους μαθητές των σχολικών κέντρων. Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Καβάλας και στο ίδιο πλαίσιο, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, στα οποία μαγείρεψαν και γεύτηκαν παραδοσιακές νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας, ως μέρους της Μεσογειακής διατροφής, βασισμένες στην χρήση του ελαιολάδου.

Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, η διεθνής ομάδα επισκέφθηκε το οινοποιείο «Βιβλία Χώρα», όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την τέχνη της παραγωγής ποιοτικού κρασιού και να δοκιμάσει κρασιά εξαιρετικής αξίας, με σημαντικές πιστοποιήσεις και διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, επισκέφθηκε το σύγχρονο ελαιοτριβείο Agriston στην περιοχή Γαληψού, όπου ενημερώθηκε για την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και έζησε την εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιολάδου (φωτογραφία). Τέλος, επισκέφθηκε το Μουσείο Ελιάς στο Ελαιοχώρι και μαγεύτηκε από την φθινοπωρινή ομορφιά της περιοχής της Νέας Περάμου, όπου και γευμάτισε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑