ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on February 5th, 2024 | by paggaiorama

0

Θεατρικό ξεκίνημα από την Ελευθερούπολη

ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΣΑΕΚ)Θεατρική Σκηνή ΣΑΕΚ Καβάλας

Οι απόφοιτοι του τμήματος Υποκριτικής, Θεάτρου & Κινηματογράφου του ΣΑΕΚ Καβάλας (πρώην ΔΙΕΚ – Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης) που συμμετέχουν στην θεατρική σκηνή του ΣΑΕΚ, παρουσίασαν το θεατρικό έργο «Ελευθερία γένους θηλυκού» που διασκεύασε ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας Μάκης Ακριτίδης.

Το έργο ανέβηκε στην Ελευθερούπολη, στο αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης», παρουσία πλήθος κόσμου, συγγενών και φίλων των αποφοίτων που χειροκρότησαν θερμά της προσπάθεια και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Η υπόθεση του έργου αφορά τις ηρωίδες γυναίκες της ελληνικής επανάστασης του 1821. Γράφει σχετικά για το έργο ο σκηνοθέτης Μάκης Ακριτίδης: «Μόσχο Τζαβέλα, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Δόμνα Βισβίζη, Ζάλλογος, Έξοδος του Μεσολογγίου. Ονόματα διαφορετικά, μέρη μακρινά, τοποθεσίες απόμακρες. Τούς συνδέει ένας κοινός σκοπός, η Ελευθερία. Δεν συναντήθηκαν ποτέ στην ζωή ή σε κάποια μάχη. Τούς ένωσε όμως ένας κοινός αγώνας. Πήραν το «βάρος» πάνω τους και ύψωσαν ανάστημα και φώναξαν “Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ”.

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του έργου στην Δόμνα Βισβίζη, την καπετάνισα της Αίνου (μία από τίς αρχαιότερες πόλεις της Θράκης ), πού μόλις τα τελευταία χρόνια αναγνωρίστηκε η τόσο σημαντική προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Στην θεατρική παράσταση συμμετείχαν οι απόφοιτοι: Ντανιέλα Άνγκοβα, Θεανώ Βλάχου, Δέσποινα Γιαρματζίδου, Σύλβια Γκόλτσεβα, Ελένη Θωμαδάκη, Ιορδάνης Καλαϊτζίδης, Κυριακή Κετιπίδου και Γιωργος Λελεκάκης.

Η θεατρική σκηνή του ΣΑΕΚ Καβάλας ευχαριστεί θερμά τον δήμο Παγγαίου για την παραχώρηση της αίθουσας και όλους τους θεατές που παραβρέθηκαν στην παράσταση και με την παρουσία τους ενθάρρυναν τους σπουδαστές να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Επόμενος στόχος της θεατρικής σκηνής είναι το έργο να παρουσιαστεί και στην πόλη της Καβάλας, στο δημοτικό θέατρο “Αντιγόνη Βαλάκου”.

Ο Διευθυντής του ΣΑΕΚ Καβάλας

Γρηγόρης Ιωσηφίδης


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑