Ειδήσεις

Published on August 9th, 2023 | by paggaiorama

0

Τσίμπησαν οι τιμές σε Παραλία Οφρυνίου και Θάσο

ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ…

Η αγορά εξοχικής κατοικίας αποτελεί έναν από τους αδιαφιλονίκητους ισχυρούς τομείς του real estate, ο οποίος χρόνο με το χρόνο αποκτά μεγαλύτερη ζήτηση καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν θερινή κατοικία, συχνά σε περιοχές που μέχρι πρότινος έκαναν διακοπές και πλέον έχουν αγαπήσει.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας «οι επενδύσεις σε ακίνητα από ξένους αγοραστές αυξήθηκαν κατά 68% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σχεδόν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ το 2022» ενώ «το πρώτο τρίμηνο του 2023, αυξήθηκαν κατά 33% περαιτέρω».

Μάλιστα, όπως λένε εκπρόσωποι του real estate η ζήτηση θα συνεχίσει να ακολουθεί ανοδική πορεία με τις τιμές των εν λόγω ακινήτων να αυξάνονται καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν φαίνεται να στέκονται ικανές για να την πτοήσουν. Μάλιστα η ισχυροποίηση της ζήτησης για ελληνικά εξοχικά δείχνει φέτος να ευνοείται και από τις πολύ καλές επιδόσεις που διαγράφει ο τουρισμός.

Τα τελευταία χρόνια έντονη κινητικότητα για την αγορά εξοχικής κατοικίας  καταγράφεται τόσο για την παραλία Οφρυνίου, που αποτελεί προσφιλή προορισμό τόσο για τους Βορειοελλαδίτες, όσο και για τους Βαλκάνιους τουρίστες καθώς και για τη Σαμοθράκη, που κερδίζει συνεχώς νέους ‘φανατικούς’ οπαδούς, αλλά και για τη Θάσο, η οποία γνωρίζει ραγδαία ανοικοδόμηση, κυρίως σε βίλες αλλά και μικρότερες εξοχικές κατοικίες . 

Παραλία Οφρυνίου

Η παραλία Οφρυνίου, γνωστότερη ως Τούζλα αποτελεί ένα δημοφιλές θέρετρο τόσο για τους Βορειοελλαδίτες, όσο και για τους Βαλκάνιους τουρίστες. Μάλιστα η έντονη ζήτηση για την αγορά εξοχικής κατοικίας έχει αυξήσει τις τιμές των ακινήτων κατά 4, 2 % σε ένα χρόνο αναφορικά με τις νεόδμητες κατοικίες. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς  η τιμή του τμ για μια εξοχική κατοικία στην παραλία Οφρυνίου διαμορφώνεται στα 1.850 ευρώ όταν πρόκειται για κατοικία μέχρι πέντε ετών, ενώ για παλαιότερες των πέντε ετών κατοικίες η τιμή του τμ αγγίζει τα 1.400 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας η τιμή του τμ για κατοικίες έως πέντε ετών είναι στα 1.800 ευρώ – καταγράφεται αύξηση κατά 12% μέσα σε ένα χρόνο –  ενώ για παλαιότερες δεν ξεπερνά τα 1.250 ευρώ (η τιμή του τμ ενισχύθηκε κατά 4%).

Σαμοθράκη

Ενδεικτικό παράδειγμα του πως οι τουρίστες μετατρέπονται όταν αγαπήσουν έναν τόπο, σε ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών είναι η Σαμοθράκη που όπως φαίνεται θέλγει ολοένα και περισσότερους επενδυτές. Μάλιστα αυτό το διάστημα κατασκευάζονται περί τις 45 βίλες, οι οποίες είναι διάσπαρτες στο μυστηριακό νησί. Οι επενδυτές είναι τόσο Έλληνες, όσο και ξένοι, προερχόμενοι μεταξύ άλλων από το Ισραήλ, την Αγγλία και τη Βουλγαρία, οι οποίοι αγάπησαν το νησί και αποφάσισαν τη δημιουργία εξοχικής κατοικίας είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε  προς εκμετάλλευση.

Το γεγονός πως είναι ένα νησί απομακρυσμένο, με ιδιαίτερες ομορφιές, καταπράσινο και με άκρως ελκυστικές τιμές, αποτελεί πρόκριμα για όσους θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο, οικόπεδο, αγρόκτημα είτε για εκμετάλλευση, είτε για εξοχική κατοικία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται είτε σε παλιές κατοικίες στη Χώρα που θέλουν αναπαλαίωση, είτε στα Αλώνια, στα Θερμά και στο Λάκωμα. Η μέση τιμή του για τις νέες κατοικίες έως 5 έτη αγγίζει τα 1.600 (έναντι 1500 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα), ενώ στο ήμισυ πέφτει η τιμή του τμ, 800 ευρώ, αν πρόκειται για παλαιότερη κατοικία.

Θάσος

Η τελευταία εικοσαετία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «χρυσή εποχή» για τη Θάσο σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων από Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες που επισκέφθηκαν αρχικά την περιοχή, εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές της και εν συνεχεία αποφάσισαν να επενδύσουν είτε αγοράζοντας παραθεριστική κατοικία για τους ίδιους, είτε αγοράζοντας ακίνητα με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση.

Το σημαντικότερο στοιχείο που βάρυνε στην επιλογή τους για να επιλέξουν ως τόπο παραθεριστικής κατοικίας το εν λόγω νησί ήταν η κοντινή απόσταση από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους καθώς η Εγνατία οδός και οι κάθετοι οδικοί άξονες έχουν μειώσει σημαντικά τις αποστάσεις των μετακινήσεων. Η τιμή ανά τμ για κατοικίες πενταετίας αγγίζει τα 2.000 ευρώ (παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8% μέσα σε ένα χρόνο) , ενώ για άνω των πέντε ετών τα 1.200.

ΠΗΓΗ: VORIA


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑