Ειδήσεις

Published on January 24th, 2024 | by paggaiorama

0

Συμφωνούν οι Ορφανιώτες με το Σταθμό Μ. Απορριμμάτων;

ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

Στο ιστορικό Ορφάνι, ένας οικισμός με μεγάλη ιστορία που χάνεται στον χρόνο, θα φιλοξενηθεί σε χώρο εκτός οικισμού ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Παγγαίου.

Μια υποδομή που ουσιαστικά θα δέχεται τα απορρίμματα όλου σχεδόν του πρώην δήμου Ορφανού, τα οποία από τα απορριμματοφόρα θα μεταφορτώνονται σε πρέσες οι οποίες θα οδηγούνται στον ΧΥΤΥ Καβάλας σύμφωνα με την διαχείριση της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Η χωροθέτηση περισσότερο θα ελαφρύνει το φορτίο των απορριμμάτων της Παραλίας Οφρυνίου και Κάρυανης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σύμφωνα με την μελέτη του Αργύρη Πλέσια, θα έχει δυναμικότητα
3.500 τόνους /έτος ΑΣΑ, θα εξυπηρετεί 5.249 μονίμους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού και
τους κατοίκους της παραλιακής ζώνης όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού
αναφοράς κατά τους θερινούς μήνες.

Ο τύπος μεταφόρτωσης που έχει επιλεχθεί να κατασκευασθεί είναι η απευθείας φόρτωση των απορριμμάτων σε συρμούς μεταφόρτωσης με ειδικές χοάνες και την δημιουργία ενός επιπέδου ανύψωσης των απορριμματοφόρων για την δημιουργία της κατάλληλης υψομετρικής διαφοράς.

Η περιφέρεια έχει προμηθευτεί τους κατάλληλους συρμούς, η διαχείριση των οποίων γίνεται από την ΔΙΑΑΜΑΘ. Ήδη με το αρχικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων έχουν κατασκευασθεί 14 ΣΜΑ στην ΠΑΜΘρ, ενώ με την έγκριση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ, προδιαγράφηκαν βελτιώσεις στο σύστημα διαχείρισης ώστε να μειωθούν οι αποστάσεις μετακίνησης των απορριμμάτων…

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χωροθετήθηκε στο Ορφάνι και όχι στο κέντρο του ΔΕ Ορφανού που θα εξυπηρετούσε και τους υπόλοιπους οικισμούς, θα μπορούσαν να το είχαν χωροθετήσει και δίπλα στην Εγνατία Οδό κερδίζοντας χιλιόμετρα μια και αυτό θα ήταν το ζητούμενο.

Ολα αυτά οδηγούν στο απλοϊκό ερώτημα αν έγινε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τους κατοίκους του Ορφανίου πριν χωροθετήσουν την εν λόγω υποδομή.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑