ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on May 6th, 2024 | by paggaiorama

0

“Χτιστό” Πασχαλινό κατσίκι στα Κηπιά!

ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Ο ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ

Κηπιά-Παγγαίου : Γεμιστό κατσίκι στον ξυλόφουρνο , «κτισμένο» στον νταβά με ζυμάρι!!!

Στο χωριό Κηπιά του Παγγαίου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Μικρασιατικής καταγωγής , την ημέρα του Πάσχα ακολουθούν έναν διαφορετικό τρόπο ψησίματος του κατσικιού στον ξυλόφουρνο .

Αφού γεμίσουν το κατσίκι με ρύζι και μπαχαρικά το τοποθετούν στο νταβά μαζί με τις πατάτες , στη συνέχεια το σκεπάζουν με λαδόκολλα και μετά σφραγίζουν το ταψί με ζυμάρι για να μην φεύγει ο ατμός κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Με τον τρόπο αυτό θα ψηθεί το κρέας ομοιόμορφα θα κρατήσει όλα τα αρώματα του ενώ δεν θα στεγνώσει η σάρκα του .

Βάζουν τον νταβά στο φούρνο για έξη με επτά ώρες και σφραγίζουν τη πόρτα με λάσπη για να μην υπάρξει απώλεια της θερμότητας .

Όταν το ζυμάρι μαυρίσει ολοκληρωτικά σημαίνει πως το φαγητό είναι έτοιμο.

Στάθη σε ευχαριστούμε που μας μεταφέρεις την γευσιγνωσία της περιοχής που είναι πολιτισμικός πλούτος…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑