Ειδήσεις

Published on July 21st, 2022 | by paggaiorama

0

Τι απάντησε ο Νίκος Δένδιας για το Antonov

Αναφορικά με τη συντριβή του αεροσκάφους στην Καβάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η σερβική πλευρά όφειλε να είχε ενημερώσει και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα έκανε διάβημα προς τη σερβική πλευρά. Επίσης, επειδή υφίσταται και ουκρανική ανάμειξη, σε σχέση με το αεροσκάφος, η Ελλάδα έκανε διάβημα και προς την ουκρανική κυβέρνηση.

«Έχουμε ζητήσει και από τις δύο χώρες διευκρινίσεις», σημείωσε. «Είναι προφανές, νομίζω είναι πανθομολογούμενο, ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και διατάξεις, η σερβική πλευρά έπρεπε να έχει ενημερώσει την Ελλάδα, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αεροσκάφους, το φορτίο».

«Αυτό δεν έγινε, κατά συνέπεια δεν μπορεί η σερβική πλευρά να ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν σωστά. Αυτό δεν ισχύει. Από κει και πέρα, βέβαια, εμείς αναμένουμε δια της διπλωματικής οδού τις εξηγήσεις».

Επεσήμανε ότι το «μαύρο κουτί» βρίσκεται ακόμη εκεί όπου έπεσε το αεροπλάνο και περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για την πορεία, για την ταχύτητα, για το ύψος, για τους λόγους της πτώσης.

Προσέθεσε δε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα μιας ανοιχτής συνεννόησης με την ελληνική κοινωνία και οι ανακριτικές αρχές έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για το τι συνέβη.

«Στο τέλος-τέλος, προέκυψε κίνδυνος για τον Έλληνα πολίτη από την υπέρπτηση αυτού του αεροσκάφους χωρίς το ελληνικό κράτος να γνωρίζει τι περιέχει», σημείωσε.

Αναφορικά δε με την τελική χρήση του αμυντικού υλικού που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία, επεσήμανε πως «είναι προφανές ότι το αμυντικό υλικό δεν είναι οποιοδήποτε υλικό, πρέπει να διασφαλίζεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και σε συγκεκριμένη χρήση».

«Η ενίσχυση της Ουκρανίας με υλικό από τη Δύση γίνεται εν ονόματι συγκεκριμένων αρχών: της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, η ίδια η εξαγωγή να υποθηκεύει τις αξίες για τις οποίες γίνεται».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑