Ειδήσεις

Published on September 21st, 2022 | by paggaiorama

0

Ερώτηση Τάνιας Ελευθεριάδου για τους σταφυλοπαραγωγούς

Ερώτηση

Προς τον κ .Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σοβαρά τα προβλήματα για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών των αμπελουργικών περιοχών της Π.Ε. Καβάλας

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, οι οποίοι βάλλονται από την μεγάλη πτώση των εξαγωγών, το υψηλό κόστος παραγωγής, την χαμηλή τιμή του προϊόντος, την έλλειψη εργατικών χεριών, ενώ ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι με τις ζημίες που προκλήθηκαν από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, καθώς, οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχονται σε 5.644 τόνους, μειωμένες κατά 39,8% έναντι του 2021 και κατά 36,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Η μεγαλύτερη μείωση μάλιστα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρατηρείται στις εξαγωγές από την Κρήτη κατά 50,1%. Ακολουθεί η Πελοπόννησος με 31,1% μείωση, η Θεσσαλονίκη (26,3%) και η Καβάλα (41%). Ταυτόχρονα, η ζήτηση και οι τιμές στις αγορές πιέζονται για διατήρηση στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως τονίζουν οι παραγωγοί της περιοχής, κυρίως του Δήμου Παγγαίου, τα συσκευαστήρια είτε υπολειτουργούσαν είτε ήταν εκτός λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ζήτηση. Επιπρόσθετα, είναι ορατός ο κίνδυνος να ξηλωθούν χιλιάδες ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές και αμπέλια, επειδή το φυτικό κεφάλαιο θα καταστραφεί.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στη Δράση «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» του Π.Α.Α., είναι εμφανής ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για τους μικροκαλλιεργητές, καθώς και η ανικανότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται, καθώς στην εν λόγω δράση δικαίωμα ένταξης έχουν μόνο τα συνεταιριστικά σχήματα, όπου στην περιοχή υπάρχει μόνο ένα.

Επειδή, το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο πλέον για τους παραγωγούς.
Επειδή, δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιοι οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη για ζημιά από φυσικές καταστροφές.
Επειδή, η διάθεση των προϊόντων στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης έχει μηδενιστεί.
Επειδή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ερήμωσης της υπαίθρου και καταστροφής μεγάλων εκτάσεων αμπελώνων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να εντάξει τους συγκεκριμένους παραγωγούς σε κάποιου είδους ενίσχυση ή να ενεργοποιήσει κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές και την απώλεια εισοδήματος λόγω της μείωσης των εξαγωγών;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την κάλυψη του προϋπολογισμού των Δράσεων, απουσία επιλαχόντων, στην περίπτωση που οι υποβληθέντες φάκελοι δεν απορροφήσουν το διαθέσιμο ποσό;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ελευθεριάδου Σουλτάνα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑