ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on February 19th, 2023 | by paggaiorama

0

Οι Αράπηδες της Νικήσιανης στη Σαρδηνία

Έφτασαν στην Μαμοϊάδα της Σαρδηνίας τα μέλη της αποστολής των Αράπηδων από τη Νικήσιανη προκειμένου να συμμετέχουν στο μεγάλο καρναβάλι του νησιού της Μεσογείου.

Η Mamoiada είναι μια κοινότητα με πληθυσμό πληθυσμό 2.582 κατοίκους, στην επαρχία Nuoro στην ιταλική περιφέρεια της Σαρδηνίας, που βρίσκεται περίπου 110 χλμ βόρεια του Κάλιαρι που είναι η πρωτεύουσα του νησιού.

Στο χωριό αυτό κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα από τα παλαιότερα λαϊκά φεστιβάλ της Σαρδηνίας, το Καρναβάλι της Μαμοϊάδας που είναι επίσης ένα από τα πιο συναρπαστικά, καθώς επαναφέρει τις αρχαϊκές παραδόσεις του νησιού.

Μοιάζει σε πολλά σημεία με το έθιμο των Αράπηδων μια και οι συμμετέχοντες φορούν μάσκες που φοβίζουν μαύρου χρώματος και είναι ντυμένοι με προβιές.

Παράλληλα στη μέση φορούν κουδούνια σαν τα τσάνια με τα οποία είναι ζωσμένοι και οι Αράπηδες της Νικήσιανης.

Οι μαμούθωνες είναι άνδρες των οποίων τα πρόσωπα καλύπτονται από μια μαύρη μάσκα με τραχιά, ανησυχητικά χαρακτηριστικά, ντυμένοι με σκούρα προβιά, με μια μεγάλη δέσμη από καμπάνες στην πλάτη τους και μια μικρότερη δέσμη από χάλκινες καμπάνες προσαρτημένες στο μπροστινό μέρος.

Απέναντι και μαζί τους είναι και οι issohadores είναι άνδρες ντυμένοι με κόκκινο γιλέκο, λευκή μάσκα, καλύμματα κεφαλής, λευκό παντελόνι και μικρό σάλι. που συνοδεύουν τους μαμούθωνες.

Οι Μαμούθωνες και οι Ισοχαδόρες διαφέρουν ως προς την ενδυμασία και τον τρόπο που κινούνται, αλλά παίζουν μαζί, αποτελώντας μέρος μιας ενιαίας τελετής. Οι Μαμουθώνες παρελαύνουν σε ομάδες των 12, όπως και οι μήνες του χρόνου, διατεταγμένοι σε δύο σειρές. Οι επίσημες και ρυθμικές κινήσεις τους είναι κάτι στα μισά του δρόμου μεταξύ ενός χορού και μιας πομπής που έχει σκοπό να αφυπνίσει τη φύση και να διώξει το κακό.

Οι Issohadores αιχμαλωτίζουν νεαρές γυναίκες με κορδόνια ως ένδειξη καλής τύχης για καλή υγεία και γονιμότητα. Παλαιότερα αιχμαλώτιζαν τους γαιοκτήμονες για να τους ευχηθούν μια πλούσια χρονιά με καλλιέργειες και οι γαιοκτήμονες, για να ανταποδώσουν την τιμή που έλαβαν, πρόσφεραν κρασί και γλυκά. Σήμερα, οι ισοχαδόροι μπορεί να κάνουν την ίδια χειρονομία με τις τοπικές αρχές.

Καθώς τα πλήθη τους ενώνουν, το χορευτικό γλέντι συνεχίζεται για ώρες. Οι ντόπιοι άνδρες και γυναίκες φορούν παραδοσιακές φορεσιές και, ενώ παρελαύνουν και χορεύουν, προσφέρουν τυπικά τοπικά γλυκά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑