Ειδήσεις

Published on October 11th, 2022 | by paggaiorama

0

Εξοργισμένοι με τα τσίπουρα οι Παγγαιορείτες

Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΓΚΡΙΝΙΑ…

“Μας ζητάνε της Παναγιάς τα μάτια για να βγάλουμε τα τσίπουρά μας”, αυτό λένε οι Παγγαιορείτες αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι δεν φτάνει που έπαθαν την ζημιά με το χαλάζι και ακόμη δεν έχουν πάρει ..μία.

Δεν φτάνει που τους δουλεύουν όλοι και βλέπουν τα σταφύλια τους να σαπίζουν απούλητα στα αμπέλια έχουν και τους μανδαρίνους των Υπουργείων που φέτος για να βγάλεις τσίπουρο θα πρέπει να φέρεις και άδεια από τον …Ορφέα, τον θεό!

Όπως αναφέρουν την φετινή χρονιά, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που έχει σχέση με την φορολογία, αλλά και με το κόστος της ενέργειας, που αλλάζουν τα δεδομένα στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου με τους άμβυκες.

«Ο φόρος που καλούμαστε να προκαταβάλουμε για τις 7 ημέρες λειτουργίας στα καζαναριά μας, σχεδόν τριπλασιάζεται.

Από τα 580 ευρώ την περσινή χρονιά, φέτος πρέπει να προκαταβάλουμε 1850 ευρώ», εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και πρόσθεσε ότι εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της ενέργειας, τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.

«Τα περισσότερα καζαναριά καίνε αέριο και κάποια άλλα, ξύλα. Οι μηχανές που χρησιμοποιούμε για το πάτημα των σταφυλιών για να προχωρήσουμε στην απόσταξη του προϊόντος είναι ενεργοβόρες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε πλέον για εντελώς διαφορετικά οικονομικά μεγέθη στον τομέα της ενέργειας, τα οποία αλλάζουν συνεχώς, δυστυχώς όχι προς το καλύτερο», συμπλήρωσε.

Πέρα από αυτά έχουμε και την γραφειοκρατία που καλά κρατεί και …φέτος όταν και με το καλό βγει το τσίπουρο θα το πληρώσουμε …αδρά!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑