Ειδήσεις

Published on September 30th, 2022 | by paggaiorama

0

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος: «Ενα θαύμα η επιστροφή…”

Ως ένα «θαύμα που εξηγείται μόνο πνευματικά», χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος την επιστροφή στη Μονή Εικοσιφοίνισσας ενός από τα παλαιότερα στον κόσμο και καλύτερα σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα ευαγγέλια, γραμμένο στο τέλος του 10ου αι., το οποίο είχε κλαπεί από τη Μονή την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής τον Μάρτιο του 1917.

«Η επιστροφή του συγκεκριμένου χειρογράφου στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή είναι ένα θαύμα που εξηγείται μόνο πνευματικά», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. «Προσωπικά, πιστεύω είναι καρπός της προσευχής της αδελφότητας της Ι. Μονής», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Ελπιδοφόρος, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που αγόραζαν αυτά τα χειρόγραφα: «’Ανθρωποι που αγόρασαν αυτά τα χειρόγραφα, επειδή πίστευαν και σέβονταν το Ευαγγέλιο, και από σεβασμό έδωσαν ολόκληρη περιουσία για να τα αγοράσουν, όπως ο κ. Green του Μουσείου της Βίβλου, και άλλοι που τα είδαν ως επένδυση».

«Όσοι κινήθηκαν με βάση την πίστη στον Θεό, όπως ο κ. Green και οι υπεύθυνοι του Μουσείου της Βίβλου αναζήτησαν τον τρόπο επιστροφής των κειμηλίων στο νόμιμο κάτοχό τους. Οι άλλοι που τα είδαν ως αντικείμενα αξίας, αυτοί οι άνθρωποι απλά επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή σε μια εγκληματική ενέργεια», τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μετέφερε τη διαβεβαίωση του Οικουμενικού Πατριάρχη πως θα ενδιαφέρεται πάντοτε προσωπικά για την επιστροφή όλων των κλαπέντων κειμηλίων, ενώ, όπως είπε ο Ελπιδοφόρος, ο Παναγιώτατος έδωσε εντολή να τεθούν όλες οι υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη διάθεσή της Μονής για να διεκδικηθούν και να επιστραφούν και άλλα κλεμμένα κειμήλια που βρίσκονται στις ΗΠΑ.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑