Ειδήσεις

Published on November 22nd, 2022 | by paggaiorama

0

Τρία κρούσματα Ιού Δυτικού Νείλου στο Παγγαίο από ΕΟΔΥ

Από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι 22/11/2022 (ώρα 12.00), έχουν διαγνωστεί συνολικά διακόσια ογδόντα έξι (286) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν ογδόντα τέσσερα (184) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και εκατόν δύο (102) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, δηλώθηκε ένα νέο περιστατικό, το οποίο προσβλήθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες (περισσότερο από έναν μήνα).

Έχουν καταγραφεί τριάντα δύο (32) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 58 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη).

Τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Στη Λίστα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα στον Δήμο Παγγαίου ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει 3 κρούσματα.

Τα δύο είναι χαρακτηρισμένα ως ασθενείς με εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το ένα ΧΩΡΙΣ εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Στην περιοχή μας καταγράφονται άλλα δύο κρούσματα από ένα σε Προσοτσάνη και Δράμα.

Εννιά (9) κρούσματα καταγράφει ο ΕΟΔΥ στον Νομό Σερρών!

Ο ΕΟΔΥ ζητά από Περιφέρειες και Δήμους που παρουσιάζουν κρούσματα:

  • Ευαισθητοποίηση  για την έγκαιρη έναρξη, οργάνωση και υλοποίηση αποτελεσματικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών στην περιοχή ευθύνης τους και την ανάδειξή τους σε θέμα υψηλής προτεραιότητας.
  • Για το 2022, ο Ε.Ο.Δ.Υ. απέστειλε σχετικές επιστολές ευαισθητοποίησης στα μέσα Ιανουαρίου 2022 (με συνοπτικό οδηγό με τα βασικά βήματα ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη υλοποίηση των έργων διαχείρισης κουνουπιών) και ενημερώνει εκτάκτως (τηλεφωνικά και εγγράφως) τις τοπικές αρχές των περιοχών, όπου καταγράφηκαν πρόσφατα κρούσματα της λοίμωξης, για τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης και απόκρισης (όπως π.χ. εντατικοποίηση των έργων ελέγχου των κουνουπιών και δράσεις ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού).
  • Παρακολούθηση πορείας των έργων διαχείρισης κουνουπιών και συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με το στάδιο υλοποίησης των έργων καταπολέμησης κουνουπιών, ανά Περιφέρεια ή Περιφερειακή Ενότητα, μέσω προτυποποιημένου ερωτηματολογίου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑