Ειδήσεις

Published on July 28th, 2022 | by paggaiorama

0

Τι λέει η Αναπτυξιακή για το φεστιβάλ της Μουσθένης…

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουλίου 2022, η τοπική κοινότητα Μουσθένης του Δήμου Παγγαίου μεταμορφώθηκε σε πυρήνα πολιτισμού και δημιουργικότητας, με αφορμή την διοργάνωση του COME & SEE festival. Οι προσκεκλημένες χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, μαζί με την Ελλάδα, συνδιαμόρφωσαν ένα κοινό πολιτιστικό τοπίο μέσα από κοινά βιωματικά εργαστήρια γαστρονομίας, χορού και μουσικής, στο πλαίσιο του διακρατικού έργου COME & SEE που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CLLD/LEADER του Π.Α.Α. 2014-2020.

Το διήμερο δημιουργικό φεστιβάλ άρχισε το Σάββατο στον αυλόγυρο της εκκλησίας, με ανοιχτά εργαστήρια γαστρονομίας με τις κυρίες του πολιτιστικού συλλόγου Ακροποτάμου και του Παλαιοχωρίου, να μοιράζονται με τους παρευρισκόμενους τα μυστικά για νόστιμους γεμιστούς κολοκυθοανθούς και αφράτες παραδοσιακές δίπλες. Στην συνέχεια, ακολούθησαν τα εργαστήρια μουσικής και χορού, κατά την διάρκεια των οποίων, οι καλεσμένοι αντιπρόσωποι κατάφεραν να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν «βήματα» και «νότες».

Το βράδυ έγινε η επίσημη έναρξη του COME & SEE festival στην όμορφη αυλή του παραδοσιακού σχολείου, όπου φιλοξενήθηκαν τα περίπτερα των προσκεκλημένων χωρών γεμάτα από χαρακτηριστικά γευστικά εδέσματα του κάθε πολιτισμού.

Η φολκλορική μουσική ομάδα Voyvodite από την Βουλγαρία και το μουσικό σχήμα Rodopi Ensemble από την Ελλάδα, ταξίδεψαν το κοινό με παραδοσιακό ηχόχρωμα και ανέδειξαν τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο μουσικών κουλτούρων. Παράλληλα, την μουσική συνόδεψαν με χορό ο πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Ακροποτάμου, ο πολιτιστικός σύλλογος Παλαιοχωρίου και το χορευτικό λαϊκό σύνολο Spicul από την Ρουμανία.

Ομοίως εξελίχθηκε και η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, αρχίζοντας με εργαστήρια παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας και συγκεκριμένα επίδειξη μικρασιάτικων και ποντιακών εδεσμάτων.

Σαρμαδάκια και παραδοσιακός χασλαμάς από τον πολιτιστικό σύλλογο Μουσθένης, ποντιακά ωτία, θρακιώτικο μαντί και γεμιστά κρεμμύδια και κολοκυθοανθούς από τον πολιτιστικό σύλλογο Δωματίων. Ο κύκλος εργαστηρίων έκλεισε με τους μουσικούς και τους χορευτές, να δημιουργούν μία ζεστή ατμόσφαιρα δημιουργικής ζύμωσης, με χορούς και μουσικές από τις τρεις χώρες.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με την παρουσίαση της δουλειάς που είχε γίνει από τους μουσικούς και χορευτές στην διάρκεια των εργαστηρίων, ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος Δωματίων «Το Γεφύρι», μαζί με τον επιμορφωτικό εκπολιτιστικό σύλλογο Μουσθένης «ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ», παρουσίασαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Το COME & SEE festival ολοκληρώθηκε αφήνοντας του συμμετέχοντες και το κοινό πολιτιστικά και δημιουργικά πλουσιότερους.

Η επιτυχία του οφείλεται στις προσπάθειες όχι μόνο των κύριων διοργανωτών και των συνεργαζόμενων φορέων, αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων Ακροποτάμου, Δωματίων, Παλαιοχωρίου, που συμμετείχαν και ιδιαίτερα του πολιτιστικού συλλόγου Μουσθένης, που έδωσε ψυχή με όλα του τα μέλη, τους εθελοντές και το διοικητικό συμβούλιο να βρίσκονται σε συνεχή δράση σε όλη την διάρκεια του φεστιβάλ.

Διοργάνωση: Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Α.Ε.-Ο.Τ.Α.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Δήμος Παγγαίου, κοινωφελής επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, πολιτιστικός σύλλογος Μουσθένης «Το Παγγαίο»


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑