Ειδήσεις

Published on December 27th, 2023 | by paggaiorama

0

Πρωταθλητές οι Αμμόλοφοι σε πρόστιμα για ξαπλώστρες

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΔΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ Η ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ 344 ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Βροχή πέφτουν τα πρόστιµα σε όλη την Ελλάδα για παράνοµες καταλήψεις και αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλούς και παραλίες. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί πρόστιμα 39,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν βεβαιωθεί περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταπατημένες εκτάσεις ξεπερνούν αθροιστικά τις 128.000 στρέμματα, χωρίς η καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί. Η προαναγγελθείσα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου για την αυστηροποίηση του πλαισίου μισθώσεων και ελέγχων μετατίθεται για τις αρχές της νέας χρονιάς.

Το κυνήγι της ξαπλώστρας-1

Υστερα από αίτημα της «Κ», το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας) παρείχε στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των φετινών ελέγχων σε αιγιαλούς και παραλίες από τις κτηματικές υπηρεσίες όλης της χώρας. Οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν αυτοψίες κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν και πλέον αποστέλλουν τα πρόστιμα στους επιχειρηματίες ή στις εταιρείες που διαπιστώθηκε ότι είχαν προχωρήσει σε παράνομη κατάληψη παραλιών ή/και είχαν παράνομα ανεγείρει διάφορες κατασκευές (λ.χ. μπιτς μπαρ, πλατφόρμες με τραπέζια). Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σταδιακά ενημερώνεται και η βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάποιες περιοχές (λ.χ. Κυκλάδες) η διαδικασία είναι πιο αργή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα κατ’ αρχάς αποστέλλονται στους παρανομούντες, οι οποίοι μπορούν να τα αμφισβητήσουν είτε διοικητικά (λ.χ. ένσταση) είτε δικαστικά. Επομένως μεσολαβεί ένα διάστημα μέχρι τα πρόστιμα να βεβαιωθούν στην εφορία προς είσπραξη.

Πρόστιμα

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερωθεί για την επιβολή προστίμων σε 1.829 παραβάτες πανελλαδικά. Τα περισσότερα (σε αριθμό) πρόστιμα επιβλήθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας (334), ενώ ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας (316), Χανίων (290), Πιερίας (236), Λέσβου (218), Ευβοίας (190), Θεσσαλονίκης (178), Πρέβεζας (164), Δωδεκανήσου (154) και Μεσσηνίας (132).

Το μεγαλύτερο πρόστιμο φέτος επιβλήθηκε σε εταιρεία μπετόν στην Κέρκυρα και ανέρχεται σε 1,55 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση είχε παράνομα καταλάβει 16.846 τετραγωνικά αιγιαλού. Ακολουθεί παράνομη επιχείρηση στην Ελιά της Μυκόνου, που είχε καταλάβει παράνομα 1.197 τ.μ. και της επιβλήθηκε πρόστιμο 1,19 εκατ. ευρώ. Το τρίτο μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στην Κεφαλονιά, στο Φισκάρδο, και ανέρχεται σε 913.000 ευρώ για κατάληψη 1.014 τ.μ. Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται με πρόστιμα μόνο στη Μύκονο, ενώ υψηλά πρόστιμα επιβλήθηκαν και στην Καβάλα (Αμμόλοφοι), στην Αττική (Λαγονήσι, Θυμάρι, Ζούμπερι), στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές.

ΠΗΓΗ: Το κυνήγι της ξαπλώστρας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑