Ειδήσεις

Published on January 21st, 2024 | by paggaiorama

0

Ψηφίσατε; Περάστε για το Χαράτσι!

Δεν πάει πολύς καιρός που οι τοπικές κοινωνίες επέλεξαν τις νέες δημοτικές αρχές τους και αποφάσισαν ποια διοίκηση θέλουν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Και οι νέες διοικήσεις για να τους ευχαριστήσουν για την επιλογή τους φέρνουν υπέρογκες αυξήσεις, χαράτσια τα λέει ο λαός μας σε καθαριότητα, δημοτικό φωτισμό, νερό και αποχέτευση…

Οι αυξήσεις αυτές καμία αναφορά δεν είχαν στην προεκλογική τους ακατάσχετη μπουρδολογία, όπου εμφάνιζαν τις επιδόσεις τους, ως νοικοκυρεμένη διαχείριση.

Ειδικά εκείνα τα μεγάλα λόγια για το νερό που είναι δημόσιο αγαθό και αν ιδιωτικοποιηθεί ο κόσμος θα πει το νερό  νεράκι πραγματικά μοιάζουν γελιότητες στι αυξήσεις που έρχονται από τους ίδιους, αν και εφόσον παραμείνει η διαχείριση της ύδρευσης στα χέρια τους.

Πάμε στα σκουπίδια και τα δημοτικά τέλη καθαριότητας όπως τα πληρώνουμε στους λογαριασμούς των εταιρειών ρεύματος…

Έτοιμα τα «πακέτα» της κυβέρνησης και των δήμων που μέσα από την ΔΙΑΑΜΑΘ κάνουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης την διαχείριση των απορριμμάτων.

Το ολοένα ογκούμενο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα βάζει φωτιά στη διαχείριση των απορριμμάτων και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αξιώνει από τώρα να αναλάβουν ιδιώτες έργα που προγραμματίζονταν ως δημόσια, με τους δημάρχους να έχουν επιδοθεί παραταξιακά και κομματικά ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στις συμβάσεις που θα γίνουν.

Ενδεικτική είναι η μεθόδευση που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ήδη από το καλοκαίρι ζήτησε να διαμορφωθούν ως «ενιαίο έργο» και να δοθούν σε Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εννιά διαφορετικές εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, μεταξύ αυτών και στην περιοχή μας.

Η Προγραμματική Σύμβαση δεν περιλαμβάνει κάποιο έστω υποτυπώδες στοιχείο κόστους για τα έργα που θα γίνουν, τις ποσότητες που θα διαχειρίζονται αλλά και τις επιπτώσεις της διαχείρισης στα δημοτικά τέλη που θα χρεώνονται οι δημότες αυτών των περιοχών.

Ουσιαστικά, αποτελεί μια «λευκή επιταγή» που δίνουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης από Θράκη και Βόρειο Αιγαίο στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός με έναν τρόπο που ευνοεί τη συγκέντρωση των συμφερόντων.

Αντί δηλαδή κάθε φορέας να προωθήσει τα έργα στην περιοχή του με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να τα αναθέσει (τον πρώτο λόγο έχει η ΔΙΑΑΜΑΘ με έδρα την Κομοτηνή) με ΣΔΙΤ και να αναλάβει το «πακέτο» μεγάλος επιχειρηματικός φορέας που δεν θα έχει μόνο ευχέρεια να κατασκευάσει υποδομές σε εννέα διαφορετικά σημεία, αλλά και να οργανώσει θαλάσσιες μεταφορές των υλικών που θα παράγονται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα έγινε δεκτή με πολλές επιφυλάξεις και μούδιασμα από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, που αντιλαμβάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο σε ένα από τα κύρια έργα που έως τώρα επιτελούσαν.

Στον φορέα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει δοθεί το «τυράκι» της πρωτοκαθεδρίας, ενώ κάποιοι συσχετίζουν αυτόν τον ρόλο με τις πιέσεις που ασκούνται στη Ροδόπη, ώστε να βαφτεί και εκείνη με μπλε χρώμα, με τους πράσινους να μην θέλουν να αφήσουν αυτή την εξέλιξη να είναι τόσο εύκολη.

Βέβαια ήδη οι πράσινοι δήμαρχοι με πρώτο τον Καβαλιώτη Θόδωρο Μουριάδη έχουν ξεκινήσει το «χαράτσωμα» των δημοτών με υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη σε μια περίοδο που δεν μαζεύουν τα απορρίμματα από τους κάδους, με την ανακύκλωση να βρίσκεται σε προβληματικό επίπεδο διαχείρισης και απόδοσης και με δικαιολογίες ότι δεν φτάνει το προσωπικό.

Όλο αυτό αν και φαντάζει ως λογικό, από την πίσω πόρτα κάποιοι πιστεύουν ότι κρύβει άλλες πολιτικές και άλλες λογικές που οδηγούν στην αναστάτωση των δημοτών σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση δέχεται πυρά και μάλιστα έχει αναπτύξει το κυβερνών κόμμα μια εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ποιος κερδίζει από την υπάρχουσα κατάσταση; Μα οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν ξεκάθαρα… Το ΠΑΣΟΚ!

Πάμε τώρα στους γαλάζιους δημάρχους που δείχνουν ότι θα καθυστερήσουν τα χαράτσια στα δημοτικά τέλη σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσουν την κομματική ζημιά που υφίσταται η ΝΔ!

Οι ίδιοι σε κάθε ευκαιρία κάνουν λόγο για μειωμένους πόρους, δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να οδηγήσουν στην κυβέρνηση να πληρώσει το Τέλος Ταφής που έχει επιβάλλει εδώ και δύο χρόνια και το εισπράττει αναδρομικά, ενώ κάποιοι που θέλουν να επανεκλεγούν στην ΚΕΔΕ όπως ο δήμαρχος Παγγαίου, ήδη έτρεξε και πλήρωσε την πρώτη δόση για το Τέλος Ταφής, μη χάσει…

Σε αυτή την παραζάλη στη μέση είναι οι δημότες που πληρώνουν εν αγνοία τους τα χαράτσια για κακή διαχείριση των διοικήσεων χωρίς να ζητά κανείς αναλυτικό λογαριασμό!

Κι όπως λέει ο λαός …ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμ,είου!

Ηθελέστα και παθέστα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑