Ειδήσεις

Published on January 18th, 2024 | by paggaiorama

0

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κουρμπάνι του Καλαμπακίου

Με τις ευλογίες του μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεου, άναψαν χθες το βράδυ τα καζάνια στο Καλαμπάκι, ξεκινώντας τη διαδικασία για το περίφημο κουρμπάνι.

Το κουρμπάνι, είναι από τα σημαντικότερα έθιμα του Καλαμπακίου, το οποίο κρατάει αδιάλειπτα πάνω από 100 χρόνια αναβίωσής του και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο, καθώς πλήθος κόσμου επισκέπτεται το χωριό τις μέρες αυτές.

Το κουρμπάνι, ξεκινάει την παραμονή της εορτής του Αγίου Αθανασίου και κορυφώνεται ανήμερα της εορτής, ενώ παράλληλα γίνονται και άλλες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, χθες Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και ώρα 17.30, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Καλαμπάκι, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, ενώ ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αθανασίου.

Στη συνέχεια και στις 23.00 το βράδυ, ξεκίνησε το άναμμα των καζανιών, όπου όλο το βράδυ έβρασε το κρέας και τα άλλα υλικά.

Σήμερα Πέμπτη και ώρα 07.30, τελέστηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις 10.30, υποδοχή των προσκεκλημένων και παραδοσιακοί χοροί από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου.

Στις 15.00 το μεσημέρι, ευλόγηση του κουρμπανιού από τον μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεο.

Θα ακολουθήσει διανομή του κουρμπανιού σε όλους τους παρευρισκόμενους και βέβαια, γλέντι από το πρωί έως αργά το βράδυ.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑