Ειδήσεις

Published on November 18th, 2022 | by paggaiorama

0

Διαμαρτυρία ΚΚΕ για τις αποζημιώσεις στο Παγγαίο

Χυδαίος πολιτικαντισμός στις πλάτες των αγροτών του Δήμου Παγγαίου

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), με αφορμή τις αποζημιώσεις των γεωργών του Δήμου Παγγαίου, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

«Για ακόμα μία φορά, στις πλάτες των αγροτών του Παγγαίου, που πολλοί από αυτούς είναι στα πρόθυρα του ξεκληρίσματος, παίζεται τις τελευταίες μέρες ένα άθλιο ψηφοθηρικό παιχνίδι, με αφορμή την προκαταβολή αποζημιώσεων από τις καταστροφές του καλοκαιριού.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο καθένας από την δική του μεριά, χωρίς καμία ντροπή, βγήκαν να πανηγυρίσουν για την «αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους», για τα ψίχουλα που δοθήκαν στις 4 Νοεμβρίου 2022 για τις καταστροφές του καλοκαιριού κι αυτά μόνο για τα επιτραπέζια σταφύλια.

Την ίδια στιγμή, ο αγρότης στην περιοχή του Παγγαίου, όπως και να κάνει τον λογαριασμό δεν του «βγαίνει».

Οι μεν πληγέντες αγρότες, δικαιούχοι αποζημιώσεων πήραν ένα τμήμα(;) από την αποζημίωση και βλέπουν ότι δεν βγαίνουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα. Από την άλλη, οι υπόλοιποι αγρότες στην περιοχή είδαν το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής τους να σαπίζει στα χωράφια και ό,τι τελικά πουλήθηκε, να πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όλους αυτούς τους μήνες, οι αγροτοπαραγωγοί της περιοχής, για ακόμα μία φορά, έβλεπαν τους διάφορους «φορείς» (δημάρχους, βουλευτές, υπουργούς) να υπόσχονται αποζημιώσεις χωρίς παρακρατήσεις από τον ΕΛ.Γ.Α., για επιπλέον ενισχύσεις λόγω Covid (από τον Φλεβάρη), ή από το de minimis (από τον Σεπτέμβρη) που όλο αυτό το διάστημα δεν είδαν τίποτα.

Το μόνο που είδαν οι αγρότες 4 μήνες μετά, είναι ένα κομμάτι από την αποζημίωση, που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται. Ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το τελικό πόσο που θα πάρουν, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί τα πορίσματα. Φυσικά, τα παραπάνω αφορούν τους αγροτοπαραγωγούς που ήταν σε θέση να πληρώσουν τις εισφορές τους. Δηλαδή, ένα σημαντικό κομμάτι των αγροτών δεν θα πάρει απολύτως καμία αποζημίωση.

Από την μία, οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «καλλιεργούν» την αναμονή με υποσχέσεις για να συγκρατήσουν την οργή των αγροτών, ενώ από την άλλη, τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν «δικά τους κατορθώματα» το έτσι κι αλλιώς αυτονόητο. Εκλογική χρονιά γαρ… Οι αγρότες όμως ξέρουν.

Όλα αυτά δεν είναι κάτι καινούριο για τους αγρότες της περιοχής.

Οι αιτίες της κατάστασης αυτής είναι γνωστές και διαχρονικές. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όλων των προηγούμενων, είναι η πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, τα μεγάλα λόγια και η αποθέωση της «ελεύθερης αγοράς» και της επιχειρηματικής δραστηριότητας πλέον δεν μπορούν να παραπλανήσουν τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα. Στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα οι τιμές είναι μισές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και πάρα πολλά από αυτά έχουν σαπίσει μέσα στα χωράφια λόγω μειωμένης ζήτησης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των επιτραπέζιων σταφυλιών, όπου οι εξαγωγές παρουσιάζουν μείωση 42,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (στοιχεία incofruit-hellas).

Επίσης, εδώ και καιρό μεγάλες αγορές του εξωτερικού έχουν χαθεί, επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις εμπλέκουν την χώρα και τον λαό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (Η «ελεύθερη αγορά» πάει περίπατο μπροστά στα συνολικότερα συμφέροντα των μονοπωλίων των Η.Π.Α.-Ε.Ε. και φυσικά της Ελλάδας). Την ίδια στιγμή, το τσάκισμα του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό έχει κάνει τα φρούτα και τα άλλα αγροτικά προϊόντα για το οικογενειακό τραπέζι είδος πολυτελείας. Η κατάσταση είναι εκρηκτική, αν συνυπολογίσουμε το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, αγροτικά εφόδια, λιπάσματα).

Το Κ.Κ.Ε. με τα μέλη του, τους εκλεγμένους του σε Βουλή και τοπική διοίκηση, δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή να είναι στα πλευρό των φτωχών και βιοπαλαιστών αγροτών. Είτε με τους εκλεγμένους του, είτε μέσα στο κίνημα των αγροτών, δεν θα σταματήσουν να παλεύουν για τα δικαιώματα, τις ανάγκες τους, για την οργάνωση της πάλης τους. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και ο μόνος δρόμος, είναι το δυνάμωμα της πάλης των αγροτών χωρίς αναμονή για «σωτήρες».

Άμεση πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

-Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από ζημιές, ή από την απούλητη παραγωγή.

-Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, Εφορία κ.λπ. για όσο εξακολουθεί αυτή η κατάσταση.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο ΕΛ.Γ.Α.-δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-Χαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

Καμία αναμονή! Αγωνιστική συμπόρευση με το Κ.Κ.Ε. παντού, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑