Ειδήσεις

Published on October 21st, 2023 | by paggaiorama

0

Μας έρχεται ελαιόλαδο εξ Αλβανίας…

Η ποικιλία ελιών για ελαιοποίηση αντιπροσωπεύει το 81,71% της συνολικής παραγωγής ελιάς στην Αλβανία, ενώ η ποικιλία επιτραπέζιων ελιών το 18,29%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT), για το 2022 η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών ανήλθε σε 28.848 τόνους, ενώ η παραγωγή ελιών που οδηγήθηκαν προς ελαιοποίηση στους 128.861 τόνους.  

Ο Νοέμβριος θεωρείται ο καλύτερος μήνας για την ελαιοπαραγωγή στην Αλβανία. Τα Τίρανα, το Δυρράχιο, η Αυλώνα, το Μπεράτι, οι Άγιοι Σαράντα είναι οι νομοί με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, σχετικά με την ελαιοπαραγωγή στην Αλβανία, κατά το 2022, παρήχθησαν 157.710 τόνοι ελιών, σημειώνοντας αύξηση 43,16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής σημειώθηκε στο Φιέρι με 43.827 τόνους. Επίσης η ελαιοπαραγωγή στο Μπεράτι αυξήθηκε κατά 186,68%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Αλβανία διαθέτει περί τα 450 εργοστάσια επεξεργασίας ελαιόλαδου με το 90% αυτών να επεξεργάζονται την ελιά που τους φέρνει ο αγρότης, ο οποίος, στη συνέχεια, παίρνει το τελικό προϊόν (το ελαιόλαδο) και το χρησιμοποιεί για ιδία κατανάλωσή ή το πουλάει. Με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλύτερο μέρος του ελαιόλαδου που παράγεται στην Αλβανία πηγαίνει κατευθείαν από τον αγρότη στους καταναλωτές. 

Η Αλβανία εξάγει το ελαιόλαδο της σε γειτονικές χώρες (το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο) αλλά και μέχρι την Κένυα και τις ΗΠΑ, ενώ οι χώρες που η Αλβανία εισάγει περισσότερο ελαιόλαδο είναι η Ιταλία και η Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, κυριαρχούν οι εισαγωγές ελαιόλαδου με ποσοστό 70% έναντι 30% των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές ελαιόλαδου της Αλβανίας τετραπλασιάστηκαν το α’ τετράμηνο του 2023 σε σύγκριση με το 2022. Συγκεκριμένα, κατά το α’ τετράμηνο 2023, οι αλβανικές εξαγωγές ελαιόλαδου έφτασαν τους 1.258 τόνους, έναντι μόλις 326 τόνων που είχαμε κατά το α΄ τετράμηνο 2022.

Σε αυτή την αύξηση υποστηρίζεται ότι συνέβαλε κυρίως η μείωση της προσφοράς ελαιόλαδου από τις χώρες της Μεσογείου, λόγω χαμηλής παραγωγής εξαιτίας της ξηρασίας. 

Επιπρόσθετα, το Μάιο του 2023, άνοιξε η αγορά για εξαγωγές ελαιόλαδου στην Ιταλία, κυρίως λόγω της προαναφερόμενης ξηρασίας.

Αναφορικά με την τιμή πώλησης του αλβανικού ελαιόλαδου, αυτή ξεκίνησε από 400 λεκ/λίτρο (3,98 ευρώ/λίτρο), ενώ λόγω υψηλής ζήτησης στη συνέχεια υπήρξε αύξηση και έφτασε να εξάγεται στην τιμή των 600 λεκ/λίτρο (6 ευρώ/λίτρο).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑