Ειδήσεις

Published on September 13th, 2022 | by paggaiorama

0

Άφαντος ΕΛΓΑ για ζηµιές στο επιτραπέζιο σταφύλι;

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Συνεχίζεται η φετινή παραγωγική περίοδος για το επιτραπέζιο σταφύλι, με μεγάλο μέρος της, όμως, να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει ζημιές σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και το ζήτημα των μειωμένων εξαγωγών και των χαμηλών τιμών παραγωγού, που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον INCROFRUIT-HELLAS, οι εξαγωγές γνωρίζουν μείωση 37,2% σε σχέση με το 2021. Φως στο τούνελ δεν φαίνεται ακόμα, καθώς οι καταναλωτές ενδέχεται να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα, εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής. Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά τι συμβαίνει στις σχετικές με την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος περιοχές.

Στην αρχή της εξαγωγικής δραστηριότητας των απύρηνων σταφυλιών βρίσκεται η Καβάλα. Η συγκομιδή άρχισε με τα Τόμσον και κάποια άλλα απύρηνα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. «Ολοκληρώσαμε την ποικιλία Βικτώρια, που είναι με κουκούτσι και ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη παραγωγικά και εξαγωγικά, γιατί η μεγαλύτερη παραγωγή στην περιοχή καταστράφηκε από τις χαλαζοπτώσεις κι όσα έμειναν δεν προχώρησαν καλά», περιγράφει ο Γιώργος Κατσαγκιώτης, παραγωγός και εξαγωγέας στο Μυρτόφυτο Καβάλας.

Το κυριότερο πρόβλημα συνοψίζεται στην έλλειψη ζήτησης λόγω υποκατανάλωσης, που οδηγεί σε σταδιακή συρρίκνωση των ελληνικών εξαγωγών σταφυλιού τα τελευταία χρόνια: «Οι τιμές που δίνουν τα σούπερ μάρκετ και οι ξένοι οίκοι είναι πολύ χαμηλές, αντίθετα το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, όπως και τα μεταφορικά».

Η εταιρεία τους εξάγει σε όλη την Ευρώπη και ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι τιμές είναι επίσης χαμηλές, παρά τις απαιτήσεις των Βρετανών για υψηλή ποιότητα.

Η τιμή παραγωγού για τα Βικτώρια κυμάνθηκε στα 50 λεπτά.

O κ. Κατσαγκιώτης προβληματίζεται γιατί η μείωση του ελληνικού μεριδίου στην εξαγωγική πίτα του σταφυλιού σε συγκεκριμένες χώρες είναι δυσανάλογη της θέσης που κατείχε η χώρα λίγα χρόνια πριν. Ο ίδιος σημειώνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι Γερμανοί, η κατανάλωση του σταφυλιού έπεσε σε ένα έτος κατά περίπου 12,5%. Οι εξαγωγές όμως του ελληνικού σταφυλιού στη Γερμανία έπεσαν κατά 23,5%. Οι λόγοι που οι Ισπανοί, όπως και οι Ιταλοί, μετρούν λιγότερες απώλειες, σχετίζονται με την ύπαρξη στρατηγικής στις χώρες τους, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα, με συνέπεια το ελληνικό σταφύλι να χάνει διαρκώς την ανταγωνιστικότητά του.

Διυπουργική για τις ζημιές σε Κόρινθο και Κρήτη

Διυπουργική σύσκεψη για τις ζημιές που προκάλεσε στα κορινθιακά αμπέλια η κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ. Ειδικότερα, σε αυτή συμμετείχαν συνολικά 40 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αρκετοί υπουργοί, βουλευτές, φορείς της Τοπικής Διοίκησης, αντιπρόσωποι των αγροτών κ.λπ.

Επιπροσθέτως, αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και για την Κρήτη, όπου, παρομοίως, οι αμπελουργοί είναι αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα εξαιτίας του καιρού. Στις συσκέψεις κρίθηκε πως οι ζημιές σε Κορινθία και Κρήτη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στις ζημιές σε ξηραντήρια που αφορούν κυρίως τη σταφιδοπαραγωγή και στις ζημιές σε αμπελουργικά χωράφια.

Στην πρώτη περίπτωση, οι ζημιές δεν εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και, συνεπώς, ο τρόπος αποζημίωσής τους θα ανακοινωθεί την προσεχή περίοδο. Αντίθετα, στη δεύτερη περίπτωση, οι ζημιές εντάσσονται στον Κανονισμό και θα καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος πρόκειται να εντατικοποιήσει το έργο του το επόμενο διάστημα.

Πηγή: ypaithros.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑