Ειδήσεις

Published on July 28th, 2023 | by paggaiorama

0

Πρέπει να μας ρωτήσουν για το Κοζλοντούι!

ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Την επιθυμία της συμμετοχής της Βουλγαρίας στην μετοχική σύνδεση των δύο Λιμανιών σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, μετέφερε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ στα Βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης, μετά από την επιστροφή του από την επίσκεψη στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες.

Η Βουλγαρία επιθυμεί να συμμετάσχει με 20% στις εκχωρήσεις στα δύο ελληνικά λιμάνια, τόνισε, αναμένοντας πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει εξέλιξη του θέματος, διευκρινίζοντας πως η βουλγαρική συμμετοχή θα γίνει μέσω κρατικής εταιρείας.

Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί να αποθηκεύσει αέριο στην αποθήκη φυσικού αερίου στο Τσίρεν, τη μοναδική στη Βουλγαρία, όπου πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες επέκτασης που θα εξασφαλίσει αύξηση του όγκου του ενεργού αερίου έως 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα και της καθημερινής συμπίεσης και εξόρυξης έως 8-10 εκατομμύρια.

Παράλληλα από την επίσκεψη, τόνισε, πως επιβεβαιώθηκε και το ενδιαφέρον για την κατασκευή των νέων αντιδραστήρων στον Πυρηνικό Σταθμό «Κοζλοντούι», με την Αθήνα να μπορεί να επενδύσει στις νέες μονάδες ή να συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον σταθμό.

Τέλος συζητήθηκε η κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης», που θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο στο Μπουργκάς με μη ρωσικό πετρέλαιο, στην αναστροφή της ροής που σχεδιαζόταν στον αρχικό αγωγό, με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό να τονίζει πως η κατασκευή θα πρέπει να ξεκινήσει σε μερικούς μήνες.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑