Ειδήσεις

Published on June 30th, 2023 | by paggaiorama

0

Γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου & για καλλιέργεια κάνναβης;

ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ – ΘΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕ ΟΡΦΑΝΟΥ – ΚΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ…

ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ…

Νέα σελίδα ανοίγει στον Δήμο Παγγαίου η χρηματοδότηση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου. «Με τις μελέτες εφαρμογής και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ολοκληρώσαμε θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια, την οποία με τη διαδικασία του net metering θα αποδίδουμε στη ΔΕΗ. Θα χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο για τα λειτουργικά κόστη της τηλεθέρμανσης για τη Δημοτική Ενότητα Ορφανού.

Έτσι, θα μπορέσουμε να θερμάνουμε και να ψύξουμε πολλές κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς επίσης θα το αξιοποιήσουμε, δημιουργώντας εγκαταστάσεις θερμοκηπίων», δηλώνει ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, καταγράφει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από πολλές και μεγάλες, ελληνικές και ξένες εταιρείες και υποστηρίζει ότι «με την ενεργειακή αναβάθμιση του τόπου μας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας».

Στους ενδιαφερόμενους κατατάσσονται οι SELECTA ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ (Καλλιέργεια Ανθέων Θερμοκηπίου) και MARCS Medifarms ΙΚΕ (Επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής αγωγής). Επίσης, περιλαμβάνονται μονάδες παραγωγής και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς και άλλων αγροτικών προϊόντων, καθώς και η ΕΑΣ Παγγαίου.

Η δυναμική του γεωθερμικού πεδίου

Σε όποιον ενδιαφέρεται, θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του γεωθερμικού ρευστού. «Από δοκιμαστικές αντλήσεις που κάναμε, έχει διαπιστωθεί η δυναμική του γεωθερμικού πεδίου αναφορικά με τη θερμοκρασία και τις ποσότητες και φαίνεται ότι μπορεί να καλύψει πολλές ανάγκες της περιοχής, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα συμβάλλει σημαντικά στην τοπική αγροτική οικονομία.

Θα μεταποιούνται με λιγότερο κόστος τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής που αφορούν κυρίως την παραγωγή ελαιολάδου, βρώσιμης ελιάς και πάρα πολλούς ξηρούς καρπούς», σχολιάζει ο δήμαρχος. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. «Σε πρώτη φάση, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στην πορεία θα γίνει γέφυρα με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, επομένως το έργο θα εκτελείται μέσα στο 2023».

Ανάπτυξη θερμαλισμού

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, εκδηλώνεται ενδιαφέρον ανάπτυξης του θερμαλισμού και δημιουργίας ιαματικού τουρισμού, καθώς στο Παγγαίο υπάγονται οι ιαματικές πηγές των λουτρών Ελευθερών. Ο δήμος διαθέτει έκταση 9.000 στρεμμάτων σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από το γεωθερμικό πεδίο και σχεδιάζει την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς της γεωθερμικής ενέργειας. «Η έκταση των 9.000 στρεμμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη, επομένως μπορούν να δημιουργηθούν και ξενοδοχειακές μονάδες.

Επίσης, μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε για θερμαλισμό το ιαματικό νερό, που έχει διαπιστωθεί σε μία από τις γεωτρήσεις που βρίσκονται στο γεωθερμικό πεδίο. Η περιοχή βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, επομένως μπορεί να αναπτυχθεί και η θαλασσοθεραπεία», περιγράφει. Οι επενδύσεις που θα αναπτυχθούν με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου θ’ αλλάξουν τον τρόπο ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή:www.ypaithros.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑