ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on February 19th, 2022 | by paggaiorama

0

Το ταχίνι και ο χαλβάς του Φλώρου από την Μεσορόπη

Στην γραφική και ιστορική Μεσορόπη εδώ και χρόνια οι ντόπιοι και όχι μόνο γνωρίζουν ότι παράγεται ένα μοναδικό προϊόν που τιμάται στην περίοδο της νηστείας και όχι μόνο…

Ο χαλβάς και το ταχίνι της οικογένειας Φλώρου, με παραγωγό και κεντρικό πρόσωπο τον Φλώρο Φώρου…

Ο κ. Φλώρου παράγει παραδοσιακό χαλβά Παγγαίου από αποφλοιωμένο σουσάμι με μόνο 5% ζάχαρη, χαλβά από σουσάμι ολικής αλέσεως αλλά και πολύ καλό δασόμελο και ανθόμελο, ενώ αξίζει να δοκιμάσει κανείς το χειροποίητο βιολογικό ταχίνι ολικής αλέσεως που παράγει, είναι οικογενειακή υπόθεση για περισσότερα από 100 χρόνια. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι: «τον πρώτο νερόμυλο τον αγόρασε ο προπάππους του το 1880 από έναν Τούρκο για 40 λίρες και σήμερα ο ίδιος έχει τέσσερις νερόμυλους και έναν πετρόμυλο που λειτουργεί με ηλεκτρισμό….

Το σουσάμι ψήνεται σε ξυλόφουρνο ώστε να να αφαιρεθεί η υγρασία και αποκτήσει άρωμα από τα ξύλα, ενώ κατά τη σύνθλιψη του σουσαμιού ανάμεσα στις μεγάλες πέτρες του πετρόμυλου δεν παράγεται μεγάλη θερμότητα που θα υποβάθμιζε το άρωμα, τη γεύση και γενικά την ποιότητα του προϊόντος.

ΠΗΓΗ: travel.gr / Άρτεμη Τζιτζή


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑