ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on July 31st, 2023 | by paggaiorama

0

Το Παγγαίο τιμά τον Άγιο Θεόδωρο τον εξ Οφρυνίου

Μέσα στο διάβα των αιώνων της ζωής της Εκκλησίας προς την Βασιλεία του Θεού, ο ουρανός συνεχώς εμπλουτίζεται από τη γέννηση νέων αγίων, διαφόρων ηλικιών και τάξεων, οι οποίοι αποτελούν τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος και οι οποίοι με τη μεσιτεία τους και τις πρεσβείες τους, μας βοηθούν να γίνουμε και εμείς ουρανοπολίτες και μέτοχοι αυτής της βασιλείας.

Της Σοφίας Δασκαλοπούλου, Θεολόγου, Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Χριστιανισμού

Οι Αγιοι απέδειξαν περίτρανα ότι η αγιότητα είναι απολύτως εφικτή για εκείνους τους ανθρώπους που με θέρμη καρδιάς αγαπούν τον Κύριο αλλά και τον συνάνθρωπό τους. Κάθε εποχή δίνει τους δικούς της αγίους αλλά και τους διαχωρίζει σε κάποια κατηγορία όπως, Οσίους, Ιεράρχες, Μάρτυρες κ.α.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr

Μία σημαντική κατηγορία είναι αυτή των Νεομαρτύρων, οι οποίοι έζησαν την εποχή της τουρκοκρατίας και μαρτύρησαν όχι μόνο υπέρ Πίστεως αλλά και υπέρ Πατρίδος, καθώς εκείνη την περίοδο των τετρακοσίων χρόνων της σκλαβιάς των Ελλήνων, αυτές οι έννοιες ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Το Οφρύνιο του Ελλησπόντου της Μικράς Ασίας αλλά και η ιστορική του συνέχεια, το Οφρύνιο της Καβάλας στην ελληνικότατη Μακεδονία, καυχώνται για την ύπαρξη του δικού τους αναστήματος, συμπατριώτου, ομογάλακτου, έφορου και προστάτου, ο οποίος μετέχει στην αιωνιότητα του Θεού.

Αγιος Νεομάρτυς Θεόδωρος ο εξ Οφρυνίου

Ο Αγιος Νεομάρτυς Θεόδωρος ο εξ Οφρυνίου των Δαρδανελλίων γεννήθηκε στο Οφρύνιο (Ερένκιοϊ) της επαρχίας Ελλησπόντου και Τρωάδος. Όταν μεγάλωσε και έγινε παλικάρι, άφησε το χωριό του και πήγε στα Δαρδανέλλια (Τσανάκ Καλέ), που ήταν μεγάλη πόλη και εκεί δούλεψε, για κάποιο διάστημα, σε έναν μεγάλο έμπορο, με την επεξεργασία του σησαμιού. Όταν έμαθε την δουλειά, άνοιξε δική του. Όμως ο διάβολος φθόνησε την πρόοδό του και θέλησε να του κάνει κακό.

Πράγματι, κάποια μέρα που αρρώστησε ο Θεόδωρος, τον επισκέφτηκε ένας πλούσιος Τούρκος (Αγάς) και του ζήτησε να αλλαξοπιστήσει, με αντάλλαγμα να τον κάνει καλά. Μάλιστα επειδή τον συμπάθησε πάρα πολύ, θα του έδινε να παντρευτεί την κόρη του και θα τον έκανε κληρονόμο της μεγάλης περιουσίας του. Ο Άγιος, αρνήθηκε, ενώ η αρρώστια του συνεχιζόταν. Αλλά και ο Αγάς, επίμονα συνέχισε να τον επισκέπτεται. Κάποια στιγμή ο Αγάς έκανε μια μαγγανεία, κάπνισε τον Θεόδωρο με φύλλα ελιάς και μετά από λίγο ο πυρετός σταμάτησε. Τότε ο Αγάς ισχυρίστηκε ότι χάρις στις δικές του ενέργειες έγινε καλά και γι’ αυτό έπρεπε να αλλάξει την πίστη του.Διαβάστε επίσης  Εφη Αχτσιόγλου: “Θέλω ένα έργο που να απαντά στις αγωνίες των ανθρώπων”

Αγιος Νεομάρτυς Θεόδωρος ο εξ Οφρυνίου

Ο Αγιος αρνήθηκε και τότε ο Αγάς εξοργισμένος τον καταγγέλλει στις τουρκικές αρχές ότι είναι χριστιανός. Αρνείται ενώπιον των αρχών να αλλαξοπιστήσει με αποτέλεσμα να τον φυλακίσουν σε αυστηρή απομόνωση, χωρίς νερό, φαγητό και επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο. Στις συνεχείς επισκέψεις των τούρκων, μήπως εξαιτίας των συνθηκών αλλάξει γνώμη, αντιλαμβάνονται ότι ο Θεόδωρος παραμένει πιστός στον Χριστό. Τότε ξεκινούν τα μαρτύρια για να μειώσουν περισσότερο την πίστη του. Χαράζουν με ξυράφι το σώμα του και στις πληγές ρίχνουν αλάτι, βγάζουν με τανάλιες τα νύχια των χεριών και των ποδιών, τον ρίχνουν σε ένα λάκκο με ασβέστη για τρείς ολόκληρες μέρες, τον ανεβάζουν σε ασέλωτο άλογο και στην διαδρομή τον ραβδίζουν και τον τρυπούν με σουβλερά σίδερα.

Αφού είδαν οι Οθωμανοί ότι δεν μπόρεσαν να κάμψουν το φρόνημα του Θεοδώρου, αποφάσισαν να τον σκοτώσουν με τον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο, όπερ και εγένετο στις 2 Αυγούστου, του σωτηρίου έτους 1690.

ΠΗΓΗ: Thes – Το Παγγαίο τιμά τον Αγιο Θεόδωρο τον εξ Οφρυνίου (ΦΩΤΟ)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑