Ειδήσεις

Published on February 9th, 2024 | by paggaiorama

0

Δεκάδες αιρετοί δήμου κινδυνεύουν με έκπτωση λόγω οφειλών

«Λαβράκια» βγάζει ο έλεγχος για εν ενεργεία αιρετούς και αναπληρωματικούς του δήμου Ρόδου που που έχουν εκλεγεί στις δημοτικές ενότητες και κοινότητες, οι οποίοι οφείλουν ποσά άνω των 300 ευρώ και εκπίπτουν από τα καθήκοντα τους.

Ο έλεγχος των Οικονομικών Υπηρεσιών για την υποβολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου λίστας με εκείνους που οφείλουν έφερε στην επιφάνεια πολλές περιπτώσεις. 

Ο έλεγχος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική» αφορά σε 1.400 ΑΦΜ στον Δήμο Ρόδου ενώ εκκρεμεί έλεγχος οφειλών στην ΔΕΥΑ Ρόδου.

Ειδικότερα έχουν βρεθεί οφειλές αιρετών τοπικών κοινοτήτων αλλά και δεκάδων αναπληρωματικών και μάλιστα ο αριθμός αυτών είναι τριψήφιος!

Με την έκδοση της απόφασης εκπτώσεώς τους αλλάζει η σειρά κατάταξης εκλογής όπως αυτή ανακηρύχθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου!

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τις οφειλές αιρετών

Σημειώνουμε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών (άρθρο 11 Ν.4804/2021) αναφερόταν στους τρόπους και τις διαδικασίες της εξόφλησης των χρεών των αιρετών των δημοτικών αρχών.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο σημειωνόταν: «Με τις νέες ρυθμίσεις, που έχουν αναδρομική ισχύ από τη δημοσίευση του ν. 4804/2021, οι αιρετοί οφείλουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές που είχαν πριν την εκλογή τους και υπερβαίνουν το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ έως την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών αρχών, δηλαδή έως και την 1η.1.2024, λόγω όμως της εξαιρέσιμης αργίας έως και 2.01.20242.

Η νέα διάταξη, όπως αναφέρεται και στην οικεία έκθεση συνεπειών ρυθμίσεων, κρίθηκε αναγκαία για λόγους ίσης μεταχείρισης των αιρετών μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς στις περιφέρειες ο νομοθέτης έχει θέσει την ημέρα της εγκατάστασης ως καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση από τους εκλεγέντες υπαρχουσών οφειλών».

Τέλος, «Αν η οφειλή των εκλεγέντων αιρετών δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί έως και στις 2.1.2024, ο εκλεγείς δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα».

πηγη: Δεκάδες αιρετοί δήμου κινδυνεύουν με έκπτωση λόγω οφειλών – Aftodioikisi.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑