ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on April 20th, 2022 | by paggaiorama

0

Θύμησες Μεγάλης Εβδομάδας της Εύης Μανώλη!

….Τη Μεγάλη Εβδομάδα, κάθε απόγευμα ήταν χαρά και καθήκον μας να παρακολουθούμε τις ακολουθίες. Τη Μεγάλη Παρασκευή ντυνόμασταν μυροφόρες. Είχαμε έτοιμες τις στολές μας ημέρες πριν. Τις κρατούσε η μητέρα μου φυλαγμένες στο σπίτι μας γιατί δεν ήθελε η Μαρία να δίνει στόχο και τροφή στους γονείς της για παραπάνω σχόλια.

Πότε φορούσαμε ένα άσπρο μακρύ φόρεμα, κάτι σαν μανδύα με μια γαλάζια κορδέλα στη μέση, που μας τις παρείχε η εκκλησία και μοιάζαμε με αρχαίες Ελληνίδες και πότε τις μπλε πλισέ φουστίτσες και ομοιόχρωμο πουλοβεράκι που χρησιμοποιούσαμε στις σχολικές παρελάσεις. Πόσο μεγάλη ήταν η χαρά μας που και με αυτόν τον τρόπο συμμετείχαμε στο πάθος του Ιησού!

«Έραναν τον τάφο…» έψελνε ο ιερέας κι εμείς γύρω από τον επιτάφιο δώσ΄του και ρίχναμε τα πολύχρωμα και ευωδιαστά λουλουδάκια, που μαζεύαμε από τους κήπους της γειτονιάς αν είχαμε την ευκαιρία ή τα αγοράζαμε από τα ανθοπωλεία και με επιμέλεια τα τακτοποιούσαμε στα όμορφα καλαθάκια μας.

Μου έλεγαν θυμάμαι ο πατέρας και η μητέρα μου ότι στα παιδικά τους χρόνια τα λουλούδια του επιταφίου δεν τα αγόραζαν όπως εμείς σήμερα, που με τόση ευκολία παραγγέλνουμε στα ανθοπωλεία ό,τι μας αρέσει, μόνο τα μάζευαν από το βουνό και με πολλή υπερηφάνεια τα πρόσφεραν στον αγαπημένο Χριστό.

Μου έλεγαν ακόμη ότι, τη Μεγάλη Πέμπτη στο ναό, ήταν μαζεμένος κόσμος πολύς και τα παιδιά με τις μητέρες σε έναν κύκλο γύρω από τον Εσταυρωμένο, με θλιμμένα πρόσωπα από τον πόνο που προκαλούσε το γεγονός του θανάτου, ξενυχτούσαν τον Ιησού ψέλνοντας και κλαίγοντας μαζί. Όμως μέσα τους ήταν χαρούμενοι διότι δεν θα αργούσε να΄ρθει η μεγάλη στιγμή. Η Ανάσταση! Την Μεγάλη Παρασκευή δε, μετά την Αποκαθήλωση, τα εγκώμια ψάλλονταν από τα αγόρια του χωριού με μεγάλο ενθουσιασμό.

Αυτά άκουγα από τους γονείς μου και με πήγαιναν πίσω στα δικά τους παιδικά χρόνια, που ήταν πολύ δύσκολα γιατί μεγάλωσαν χωρίς ανέσεις, χωρίς σχολεία, χωρίς να έχουν τις ευκαιρίες που έχουμε εμείς σήμερα. Γιατί μεγάλωσαν σε μια περίοδο άσχημη για την πατρίδα μας. …

Από το βιβλίο της «Το σπίτι στην Εκάλη»

Καλή Ανάσταση! Τα σέβη μου Ευδοξία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑