ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on July 18th, 2023 | by paggaiorama

0

Μελισσόχορτο: Ένα αρωματικό βότανο με πλούσιες ιδιότητες


Γράφει ο Χρήστος Φυλακτάκης

Πολυετές πόα που φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο, με μικροσκοπικά άσπρα άνθη και με οδοντωτά φύλλα με βαθιές νευρώσεις. 

Φυτό ιθαγενές της Νότιας Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής πλέον καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Συλλέγουμε τα φύλλα του το καλοκαίρι πριν την ανθοφορία. Στη χώρα μας αυτοφύεται σε πεδινές και ορεινές εκτάσεις σε Μακεδονία, Θράκη και νησιά του Ιονίου. Ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης έγραψαν ότι το μελισσόχορτο κλείνει τις πληγές. Οι βοτανοθεραπευτές του Μεσαίωνα το συνιστούσαν για την νευρικότητα και το άγχος. 

Ο Νίκολας Κούλπεπερ μας λέει ότι αποτρέπει τις  στενάχωρες έννοιες και τη μελαγχολία. Λέγεται ότι κάποιος John Hussey, που έζησε στην Αγγλία ως την ηλικία των 116 ετών, έπινε κάθε πρωί τσάι από μελισσόχορτο. Περιέχει πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, τριτερπένια, πολυφαινόλες. Το βότανο εξυψώνει την διάθεση, ενισχύει την μακροβιότητα και επουλώνει τις πληγές. Ηρεμεί την κατάθλιψη ήπιας μορφής, την νευρική ανησυχία και την ευερεθιστότητα, τους καρδιακούς παλμούς και τις ταχυπαλμίες νευρικής φύσεως. Ιδανικό βοτανάκι όταν η νευρικότητα προκαλεί προβλήματα δυσπεψίας, τυμπανισμό και κολικούς. Ανακουφίζει τον επιχείλιο έρπητα. 

Μελισσόχορτο: Ένα αρωματικό βότανο με πλούσιες ιδιότητες
Μελισσόχορτο: Ένα αρωματικό βότανο με πλούσιες ιδιότητες

Το αιθέριο έλαιο είναι ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό, χαλαρωτικό και καταπραϋντικό. Προλαβαίνει και ανακουφίζει τον τυμπανισμό. Εξωτερικά διώχνει τους πόνους και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων. 

Είναι γιατρικό πρώτων βοηθειών για κοψίματα, τσιμπήματα και πυρετούς. Η ευγενόλη που περιέχει είναι ένα φυσικό αναισθητικό που ανακουφίζει τους πόνους των τραυμάτων.

*Χρήστος Φυλακτάκης 

Ολιστικός Βοτανοθεραπευτής

Πτυχιούχος Ολιστικής Βοτανικής και Φυτοθεραπείας

Κουτσό Ξάνθης

Τηλ. 6970450349

christosfilaktakis@yahoo.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑