Ειδήσεις

Published on November 23rd, 2023 | by paggaiorama

0

‘Ενα άλλο Παλαιοχώρι πατρίδα του Ζορμπά…

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΕΛΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Έφτασαν οι μέρες που ξεκινάει η διακίνηση των ελάτων τα οποία θα στολίζουν και θα ομορφαίνουν τα σπίτια, τα καταστήματα, τις πλατείες, για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Τουλάχιστον 32.000 – 33.000 έλατα θα διανεμηθούν, προερχόμενα από τα ορεινά της Χαλκιδικής, και κυρίως από τον Ταξιάρχη, το χωριό το οποίο και έχει παράδοση στην ελατοκαλλιέργεια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Ταξιάρχης που καλλιεργεί έλατα. Είναι και το Νεοχώρι και το Παλαιοχώρι, όπου καλλιεργούνται έλατα στα φυτώρια του βουνού, και διοχετεύονται στις αγορές της χώρας ως χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα στολίζει φέτος την Πλατεία Αριστοτέλους στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, θα φτάσει από το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, του δήμου Αριστοτέλη. Το δέντρο θα κοπεί την ερχόμενη Δευτέρα 27/11, και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει ύψος 17 μ.

Το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Πρόκειται για παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρναία και το Νεοχώρι. Ο οικιστικός ιστός του Παλαιοχωρίου διατηρεί ακόμα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του και απλώνεται γύρω από την πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, ενώ καταστήματα και καφενεία τριγύρω συνθέτουν την εικόνα του κέντρου ενός ελληνικού, ζωντανού χωριού.

Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων, στις πλαγιές του Κάκκαβου, και οι κάτοικοί του υπολογίζονται γύρω στους 1.500, ενώ οι γυναίκες του Παλαιοχωρίου ασχολούνται με τα υφαντά, η τεχνοτροπία των οποίων μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Σε κοντινή απόσταση από το Παλαιοχώρι βρίσκεται το Κάστρο Νέπωσι, ενώ κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί νομίσματα, αγγεία, όστρακα και έχουν βρεθεί ερείπια από οχυρώσεις και τάφοι στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Παλαιοχώρι ιδιαίτερης ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας είναι ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τοιχογραφίες και το άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς στον προαύλιο χώρο.

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με τον λογοτέχνη και ερευνητή Γιάννη Αναπλιώτη, στο Παλαιοχώρι έζησε από τα 22 έως τα 44 χρόνια του ο ήρωας του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορπάς (σ.σ. το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Ζορμπάς).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑