Ειδήσεις

Published on July 22nd, 2023 | by paggaiorama

0

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας οι ξαπλώστρες στους Αμμόλοφους

ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ…

Ξεκίνησε για μια βουτιά στους Αμμόλοφους της Καβάλας και κατέληξε με καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Ο Βασίλης Τσαουσίδης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με θητεία στο MIT πήγε να κάνει ένα μπάνιο στους Αμμόλοφους στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε χιλιοστό ελεύθερο παραλίας από τις ξαπλώστρες συγκεκριμένης επιχείρησης που είχαν κατακλύσει τον χώρο.

Σύμφωνα με την καταγγελία του και όπως περιγράφει αναλυτικά και στην ανάρτησή του στο Facebook όταν η παρέα του βρήκε εν τέλει ελεύθερο σημείο να ακουμπήσει τα πράγματά της «κοντά στα βράχια» και να κάνει μια βουτιά στη θάλασσα, οι υπάλληλοι της επιχείρησης τους πλησίασαν και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν, αν δεν κάτσουν στις ξαπλώστρες με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά.

Ο καθηγητής αποφάσισε καθώς η επιχείρηση υποστήριζε πως έχει άδεια από τον δήμο για τις ξαπλώστρες να απευθυνθεί στην Κτηματολογική Υπηρεσία Καβάλας και στον δήμο Παγγαίου. Εκεί αντίκρισε, σύμφωνα με την ανάρτηση, την αδιαφορία των δημόσιων υπαλλήλων για το εν λόγω ζήτημα, με αποτέλεσμα να κινηθεί νομικά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή ιδρυθείσα βάσει του ν.4622/2019 (για το επιτελικό κράτος[1]. Με τη σύσταση της νέας αρχής καταργήθηκαν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Μεταφορών και η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρθηκαν στην νέα Αρχή.

Αποτελείται από ένα πενταμελές συμβούλιο Διοικητικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο και τέσσερα τακτικά μέλη. Η έδρα της είναι η Αθήνα, ενώ λειτουργούν έξι Περιφερειακές Υπηρεσίες σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίπολη, Πάτρα, Σέρρες και στο Ρέθυμνο.

Στις 14 Ιουλίου 2022, ο διοικητής της, Άγγελος Μπίνης, δήλωσε την παραίτησή του. Έκτοτε, η αναπληρώτρια διοικητής Αλεξάνδρα Ρογκάκου, εκτελεί χρέη.

Το 2021, η ΕΑΔ συνέταξε 2.479 ολοκληρωμένες εκθέσεις ενώ έλαβε 5.128 καταγγελίες και 2.743 εντολές ελέγχου ενώ 1.878.488 ευρώ καταλογίσθηκαν σε υπόλογους. Οι περισσότερες αναφορές, 28,88%, πραγματοποιήθηκαν σε Δήμους.΄Ελέγχθηκαν 22.982 φορείς και 208.707 φυσικά πρόσωπα.[2]

Η Αρχή μετέχει στην Ολομέλεια του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Λογοδοσίας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑