Ειδήσεις

Published on October 2nd, 2023 | by paggaiorama

0

Αυτή είναι η ιστορία του Γεωθερμικού Ακροποτάμου…

ΑΠΟ ΠΑΓΓΑΙΟ  ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΓΓΑΙΟ

Από το 2017 περιφέρουν το Γεωθερμικό του Ακροποτάμου χωρίς να έχουν κάνει τίποτε

Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία με τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη δίπλα στους ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Θοδωρή Ζαγοράκη, αλλά και στον τότε ευρωβουλευτή και σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Καρατσιομπάνη, σύμβουλος της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρουσιάζει σε ειδική ημερίδα, στο «Open Days» της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων τον Οκτώβρη του 2017, στις Βρυξέλλες.

Ο Δήμαρχος Παγγαίου αναφέρθηκε στο πλήθος των διαθέσιμων αναπτυξιακών πόρων του Παγγαίου και τα ειδικά χαρακτηριστικά ελκυστικότητας της περιοχής. Ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου το οποίο έχει μισθώσει για αξιοποίηση ο Δήμος Παγγαίου με επίσημη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στις 6 Οκτωβρίου 2017, και έγινε ειδική παρουσίαση, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται για ανάπτυξη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Είχε προηγηθεί και το γεγονός ότι ο Δήμος Παγγαίου, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρδευσης, κατέθεσε την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 ολοκληρωμένο φάκελο επενδυτικής πρότασης ανταποκρινόμενος στην υπ. αριθμ. οικ. 6588/7-4-2017 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την υποβολή δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ακροποτάμου.

Στις 16 Μαρτίου 2018, βλέπουμε μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται και ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης και αναφέρεται ότι μετά την επίσημη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για τη μίσθωση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου από τον δήμο Παγγαίου, υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης (πριν από δύο μέρες) η σχετική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑ Παγγαίου και της Αποκεντρωμένης.

Και αναφέρει ακόμη ότι με αυτόν τον τρόπο σφραγίζεται μια υπόθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 όταν ο δήμος Παγγαίου και η ΔΕΥΑΠ κατέθεσαν φάκελο επενδυτικής πρότασης για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του Βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου Χαμηλής Θερμοκρασίας Ακροποτάμου, και πλέον η δημοτική αρχή αισιοδοξεί ότι τα σχεδία που έχει εκπονήσει για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου θα γίνουν σταδιακά πράξη.

Η πρώτη φάση που είναι πιο ώριμη, προϋπολογίζεται περίπου στα πέντε εκατομμύρια ευρώ, προβλέποντας χρήσεις τηλεθέρμανσης, βιοτεχνικής κλπ. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το πρώτο μέρος των εργασιών στο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου αναμένεται να αρχίσουν έπειτα από δύο περίπου χρόνια.

Στις 20 Ιουλίου 2018, δύο Κινέζοι επενδυτές επισκέφθηκαν το απόγευμα εκείνης της Δευτέρας τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου σχετικές με την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Ακροποτάμου.

Οι υποψήφιοι επενδυτές είναι οι κ.κ. Jiang Qing Lin, Πρόεδρος της Lei Xin Building Engineering Co Ltd. και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Xiamen Enterprises στο Πεκίνο, και Li Xiao Dong – Ιδρυτής και Πρόεδρος του Επαρχιακού Πολιτιστικού Προωθητικού Συνδέσμου του Guangdong Provincial και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δρόμου του Μεταξιού Ευρώπης-Κίνας.

Οι επενδυτές επισκέφθηκαν τον τόπο μετά από πρόσκληση του κ. Νίκου Κουρτίδη, ιδιοκτήτη της Kourtidis Group και της κας Κωνσταντίνας Δημητρόβα συνιδρύτρια της κτηματομεσιτικής εταιρίας RE/MAX Choice και υπεύθυνη εξωτερικού – επενδύσεων.

Βέβαια είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν επίσκεψή του στο γραφείο του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, (23 Νοεμβρίου 2018) με εκείνη την χαρακτηριστική φωτογραφία με απλωμένο τον χάρτη του γεωθερμικού στο γραφείο…

Πέρασαν τα χρόνια και την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας – Θράκης με την οποία γίνονται δεκτοί οι Περιβαλλοντικοί όροι της Μελέτης για την Αξιοποίηση του Γεωθερμικού Ακροποτάμου και την κατασκευή γεωτρήσεων παραγωγής, επανεισαγωγής και δικτύων μεταφοράς θερμικής ενέργειας…

Βέβαια η μελέτη ζητά και δύο αντλιοστάσια σε Κάριανη (!) και Παραλία Οφρυνίου (!) – (γιατί άραγε;).

Τα χρόνια περνούν και ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι, 28 Ιουνίου 2023… διαβάζουμε ότι o δήμαρχος Παγγαιου Φίλιππος Αναστασιάδης ξαναθυμάται το γεωθερμικό του Ακρτοποτάμου και αναφέρει ότι παρά τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες, δεν εγκαταλείψαμε τις προσπάθειες, εργαστήκαμε σκληρά με όλα τα μέσα ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα! Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω πεδίο διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη θερμοδυναμική ποσότητα, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας της χώρας!

Οι άξονες που θα κινηθούμε είναι: Τηλεθέρμανση κτιρίων, δημόσιων/δημοτικών αλλά και κατοικιών, Τηλεθέρμανση θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, τηλεθέρμανση μεταποιητικών μονάδων, Τηλεθέρμανση τουριστικών καταλυμάτων, Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που μειώνει κατά πολύ το λειτουργικό κόστος παραγωγής του έργου, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό το γεωθερμικό ρευστό που διαθέτουμε.

Αναφέρει δε ότι έχει ήδη υπάρξει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για το εν λόγω έργο και είμαστε βέβαιοι πως αυτό είναι μόνο η αρχή! Αναλυτικότερα:

•SELECTA ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ (Καλλιέργεια Ανθέων Θερμοκηπίου)

•MARCS Medifarms ΙΚΕ (Επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης και Παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής αγωγής)

•General Contractor S.T.A (Βιομηχανικές Κατασκευές & Εγκαταστάσεις)

•Petrov ΙΚΕ Olive 3* Resort Hotel (Ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων)

•Κουρτίδης Νικόλας ΜΟΝ. ΕΠΕ (Τουριστικές Επιχειρήσεις)

•Syrtaki Hotel (Ξενοδοχειακή μονάδα)

•Μητσόπουλος Τρύφων (Ενοικιαζόμενα Δωμάτια)

•Golden Suites (Ενοικιαζόμενα Δωμάτια)

•Leon Hotel (Ξενοδοχειακή μονάδα)

•Φ. ΜΑΡΙΤΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε (Παραγωγή & Τυποποίηση Βρώσιμης Ελιάς)

•Γ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε (Παραγωγή & Τυποποίηση Βρώσιμης Ελιάς & Λοιπών Αγροτικών Προϊόντων)

•ΕΑΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (Αγροτικός Συνεταιρισμός)…

Και ερχόμαστε προεκλογικά 6 Σεπτεμβρίου 2023 και σε σύσκεψη – επίσκεψη του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου στο γραφείο του δημάρχου Παγγαίου στο Δημαρχείο αναφέρει επί λέξει ότι:

«Συζητήθηκε επίσης η συμμετοχή της Περιφέρειας στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου με πόρους του ΕΣΠΑ και η πρόοδος του έργου ανάπλασης και αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων στον αστικό και παραλιακό ιστό του Δήμου Παγγαίου, προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, έργο του Δήμου που η Περιφέρεια υπέβαλε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το οποίο ξεκινά.

Φυσικά τα 5,5 εκατομμύρια του κυρίου Μέτιου δεν αφορούν το Γεωθερμικό Πεδίο για έναν προσεκτικό αναγνώστη…

Με λίγα λόγια το έργο ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ, ΜΕΝΕΙ ΜΕΤΕΩΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ…

Για ποια εκατομμύρια κάνει λόγο ο Φίλιππος Αναστασιάδης;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑