Ειδήσεις

Published on November 19th, 2023 | by paggaiorama

0

“Παίζει” ο Γιώργος Καλαντζής για διοικητής του Αγίου Όρους

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΥΣ

Φουντώνει το παρασκήνιο για τη θέση του νέου διοικητή του Αγίου Όρους. Μετά την παραίτηση του Αθανάσιου Μαρτίνου, οι ζυμώσεις είναι διαρκείς. Τα ονόματα των υποψηφίων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τουλάχιστον… έξι.

Ο τέως διοικητής και εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, με την στάση του και τις παρεμβάσεις του που όμως δεν  προκαλούσαν αντιδράσεις, ανέβασε ψηλά τον πήχη και μάλιστα σε μια εποχή που το Άγιο Όρος κινδύνεψε να βρεθεί διχασμένο, από τη μια για την πανδημία και τους εμβολιασμούς και από την άλλη για την ρωσο-ουκρανική σύρραξη.

Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις το κενό που άφησε από τον περασμένο Ιούλιο οπότε υπέβαλε την παραίτησή του – αφού έληγε η θητεία του την οποία δεν επιθυμούσε να ανανεώσει – είναι δυσαναπλήρωτο.

Ο Λευτέρης Οικονόμου, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θεωρείται πνευματικό τέκνο του Εφραίμ του Βατοπεδινού, ήταν από την αρχή φαβορί αλλά μέχρι στιγμής οι προβλέψεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ όσο περνάει ο χρόνος και πληθαίνουν οι υποψήφιοι, η περίπτωσή του «αδυνατίζει». Για την περίπτωσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις και από κύκλους της ιεραρχίας και του Αγίου Όρους.

Το άλλο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτό του τέως υφυπουργός Άμυνας, με καταγωγή από τη Λέσβο, Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο κ. Στεφανής ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αλλά τελικά έχασε στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Κώστα Μουτζούρη.

Τρίτο πρόσωπο που ακούγεται για τη θέση και, λένε πως θα ήθελε σφόδρα να την αναλάβει, είναι ο πρώην  υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Καλαντζής. Εκκλησιαστικοί και τοπικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης στηρίζουν τον υποψήφιο, όμως η Αθήνα και ο πρωθυπουργός έχουν τον τελευταίο λόγο.

Το τέταρτο πρόσωπο που έχει ακουστεί για τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους είναι ο τραπεζίτης και πρόεδρος της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης, άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αποδεδειγμένες άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες την υποψηφιότητα του φέρεται να στηρίζει και ο μέχρι πρότινος διοικητής Αθανάσιος Μαρτίνος αλλά και κύκλοι πολύ κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Η πέμπτη υποψηφιότητα που στηρίζεται από κύκλους της εκκλησίας για τη θέση του διοικητή είναι του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιθυμούν τουλάχιστον δύο ιεράρχες του οικουμενικού θρόνου. Η υποψηφιότητά του φέρεται να προωθείται σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους Μητροπολίτες Θυατείρων Νικήτα και Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Ο ίδιος πάντως έχει διαψεύσει και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει οποιοδήποτε ενδιαφέρον από την πλευρά του για τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους.

Το τελευταίο και έκτο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι και που θα προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις αν τελικά επιβεβαιωθεί είναι αυτό του διπλωμάτη και πρώην Γ΄ Υποδιοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη ε.τ. Αναστάσιου Μητσιάλη.

Πέραν της καριέρας που είχε ως πρέσβης, επί κυβερνήσεως Σαµαρά – Βενιζέλου, διετέλεσε και γενικός γραµµατέας του ΥΠΕΞ, ενώ το 2019 κατέλαβε την θέση του τρίτου υποδιοικητή στην ΕΥΠ και έφυγε από την Κατεχάκη μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το όνομά του είχε εμπλακεί και στην υπόθεση των υποκλοπών. Λόγω της θεσμικής θέσης που κατείχε, ο κ. Μητσιάλης είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ ως μάρτυρας στην εξεταστική για την υπόθεση.

Το όνομά του ήρθε στη δημοσιότητα όταν λίγες μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση των υποκλοπών, εθεάθη σε γεύμα με τον πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη.

πηγη: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑