Ειδήσεις

Published on October 7th, 2022 | by paggaiorama

0

Θα μας ενημερώσει κάποιος για το Αντόνοβ;

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ; ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ; ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ!

Οι μήνες πέρασαν και θα περίμενε κανείς όπως είχε επισημάνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, να έχουμε μια τακτή ενημέρωση για την περιοχή και τις μετρήσεις που υποθέτουμε ότι γίνονται στο σημείο που έπεσε το Ουκρανικό αεροσκάφος Αντόνοβ στο αγρόκτημα μεταξύ Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Ειδικότερα, σχετικά με την τραγωδία στο Παγγαίο με την πτώση του αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε πως «από την καύση των εκρηκτικών, των πλαστικών αλλά και των μεταλλικών μερών του αεροσκάφους, εκλύονται ουσίες που μπορεί να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει μια δειγματοληψία σε μια ακτίνα 1 χιλιομέτρου γύρω από το σημείο πτώσης. Αυτό καλό είναι να γίνει σε ένα διάστημα μηνών, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης».

Να μην επηρεαστεί η τροφική αλυσίδα
Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να λάβουν μέτρα και οι κάτοικοι της περιοχής, ο καθηγητής τόνισε στον Σκάι: «Δεν υπάρχει θέμα μάσκας για τους κατοίκους αυτή τη στιγμή, ό,τι ήταν να πέσει, έχει πέσει στο έδαφος. Θα πρέπει να υπάρχει επαναιώρηση από αγροτικές εργασίες κτλ. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να μην περάσουν στην τροφική αλυσίδα οι ουσίες από την καύση των υλικών του αεροσκάφους».

Ένα μήνα μετά ο Αλέξης Πολίτης

Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της συντριβής του αεροσκάφους Antonov στην περιοχή κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης σε δηλώσεις του στις 22 Αυγούστου 2022.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο γραφείο του, με δική του πρωτοβουλία επιτεύχθηκε ο άμεσος συντονισμός των υπηρεσιών μετά την πτώση και πλέον είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τους πολίτες πως δεν υπάρχει κανένας φόβος για επιβλαβή υλικά σύμφωνα με τις δειγματοληψίες.

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κιβράκης και ο Λεωνίδας Καστανάς που ήταν υπεύθυνοι των οργάνων συντονισμού των ενεργειών αντιμετώπισης της κατάστασης αλλά και της λήψης δειγμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά -λόγω της απουσίας τους- έγινε στην κα Κωνσταντινίδου, προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος και στην κα Χριστοφόρου που είναι υπεύθυνη στο σώμα επιθεώρησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Απομένει η περαιτέρω διερεύνηση δειγμάτων στα στρέμματα (7-8) που δεν έχουν ακόμα αποδεσμευτεί από τον στρατό στην περιοχή πρόσκρουσης του αεροσκάφους, με σκοπό την διευθέτηση τυχόν ζητημάτων εξυγίανσης και αποκατάστασης. Ωστόσο, δεν προβλέπονται αρνητικές αποκλίσεις στις τιμές.

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις;

Τόσο ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, όσο ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Χρήστος Γάκης και ο βουλευτής ΝΔ Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, έκαναν λόγο για αποζημιώσεις των αγροτών τα χωράφια των οποίων ήταν στην ακτίνα πτώσης του μοιραίου Antonov, αλλά μέχρι σήμερα …άφαντοι όλοι!

Προφανώς το ξέχασαν ή το θεωρούν μια παρανυχίδα για τις ασχολίες τους…

Οι αγρότες αναρωτιούνται, θα πέσουν αποζημιώσεις και τι έχει κάνει Δήμος, Αντιπεροφέρεια και βουλευτές για το θέμα αυτό;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑