Ειδήσεις

Published on September 29th, 2022 | by paggaiorama

0

Απερίγραπτη συγκίνηση στην Εικοσιφοίνισσα

Η Παγγαιορείτισσα δημοσιογράφος Βάσω Μώραλη γράφει: “Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στο αρχαιότερο  μοναστήρι του ελλαδικού χώρου, την Παναγία Εικοσιφοίνισσα, για την απογευματινή συγκινητική υποδοχή του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου του 10ου/11ου αιώνα που επιστρέφει στο χώρο απ’ όπου εκλάπη πριν από 105 χρόνια (μαζί με άλλα 900 ιερά κειμήλια) κατά τη ληστρική επιδρομή των κατοχικών βουλγαρικών δυνάμεων της Ανατολικής Μακεδονίας στη Μονή και τη λεηλασία των πολύτιμων και σπάνιων κειμηλίων της.

Η επίσημη τελετή του επαναπατρισμού του μικρού Ευαγγελίου (με χαρακτηριστικό αριθμό 220) και την παράδοσή του από τον έως τώρα κάτοχό του, το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον, θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και θα διαρκέσει έως τις 7:30μμ.

Η συγκίνησή μας, καθώς αντικρίσαμε από κοντά πριν από λίγο το για πάνω από έναν αιώνα χαμένο κειμήλιο του μοναστηριού μας, απερίγραπτη! Παρά το μικρό του μέγεθος και την (σχετική) φθορά του χρόνου στις δερμάτινες σελίδες του, το ότι κουβαλάει επάνω του Ιστορία 11 αιώνων και πέρασε από τόσες περιπέτειες μέχρι να επιστρέψει στο “σπίτι” του,  προκαλεί δέος!

Εκτός από τους επισήμους (ανάμεσά τους και ο ιδρυτής και πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου  Steve Green), το μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου ανοίγει σήμερα την αγκαλιά του σε όλο τον κόσμο -ιδιαίτερα της Ανατολικής Μακεδονίας- για να πάρει μέρος στη μεγάλη γιορτή!

Στις φωτογραφίες μου στιγμιότυπα από όσα συμβαίνουν τώρα στο Παγγαίο. Με το  Ευαγγελιστάριο πρώτα πρώτα, λίγο πριν παρουσιαστεί επίσημα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑