Ειδήσεις

Published on February 9th, 2023 | by paggaiorama

0

Μεγάλη επένδυση για την “Βιβλία Χώρα” στο Κοκκινοχώρι

«Επέκταση παραγωγικής δυναµικότητας οινοποιείου στο Κοκκινοχώρι Καβάλας», 1,897 εκατ.

Φουλάρουν οι μηχανές στο Ταμείο Ανάκαμψης – Στα 2,2 δισ. ευρώ η απορροφητικότητα με ταυτόχρονη έκρηξη στις ιδιωτικές επενδύσεις που µπορεί να ανέλθουν ή και να υπερβούν τα 750 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στην πράσινη µετάβαση και την καινοτοµία, φέρνει στην παραγωγή τροφίµων-µεταποίηση αγροτικών προϊόντων το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ηδη, έχουν εγκριθεί τα πρώτα 36 επενδυτικά σχέδια, ύψους 152 εκατ. ευρώ, τόσο από σηµαντικά brands της αγροδιατροφής, όπως ΜΕΒΓΑΛ, Βιβλία Χώρα, «Γιώτης» και Φάρµα Κουκάκη, όσο και από συνεταιρισµούς και µικρότερου µεγέθους εταιρείες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκταµιευθεί και οι προκαταβολές.

Η αξιολόγηση των υπόλοιπων 50 σχεδίων που υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο της δράσης, η οποία αφορούσε επενδυτικά σχέδια 500 χιλ.-7,5 εκατ. ευρώ από πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις, και 2-12,5 εκατ. ευρώ από µεγάλες επιχειρήσεις, πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου. Εφόσον εγκριθούν όλα, οι συνολικές επενδύσεις πρόκειται να ανέλθουν στα 362 εκατ. ευρώ, µε δηµόσια ενίσχυση 182 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα µε την αξιολόγηση, τα συναρµόδια υπουργεία Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ετοιµάζουν και δεύτερη πρόσκληση, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ µεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν άνοιξε η πλατφόρµα για τις αιτήσεις, σε λιγότερο από έξι ώρες είχαν υποβληθεί 54 αιτήσεις από επιχειρήσεις, υπερκαλύπτοντας κατά 140% το ποσό της επιχορήγησης.

Ως εκ τούτου, µε αναπορρόφητα κονδύλια από άλλες δράσεις του ΤΑΑ και πιθανή επιπλέον χρηµατοδότηση, εκτιµάται ότι ο προϋπολογισµός (δηµόσια ενίσχυση) της νέας πρόσκλησης θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ, «ξεκλειδώνοντας» επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, προµήθεια οχηµάτων µηδενικών εκποµπών ρύπων, αγορά γης και τεχνολογικού εξοπλισµού, ενσωµάτωση καινοτόµων εφαρµογών, εκσυγχρονισµό δικτύων διανοµής (logistics) και συµµετοχή σε εµπορικές εκθέσεις.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΘ

ΕΑΣ ∆ράµας – Εµπορία Πατάτας Νευροκοπίου ΙΚΕ, «Ιδρυση µονάδας επεξεργασίας πατάτας», 7,035 εκατ. (54,92%).

Οινοποιία Β. Τσακτσαρλής, Ε. Γεροβασιλείου Α.Ε. (Βιβλία Χώρα), «Επέκταση παραγωγικής δυναµικότητας οινοποιείου στο Κοκκινοχώρι Καβάλας», 1,897 εκατ. (54,97%).

ΕΠΙΣΗΣ

Οινοποιία Β. Τσακτσαρλής, Ε. Γεροβασιλείου Α.Ε. (Βιβλία Χώρα), «Επέκταση παραγωγικής δυναµικότητας οινοποιείου Γουµένισσας» (Κιλκίς), 953 χιλ. (54,95%).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑