Ειδήσεις

Published on February 8th, 2024 | by paggaiorama

0

Οι Δήμοι θα πληρώσουν τα χρέη των ΔΕΥΑ

ΤΙ ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Κι ενώ το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ παρουσίαζε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ (μέλος της οποία είναι και ο Φίλιππος Αναστασιάδης, δήμαρχος Παγγαίου), στις 12 Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για το ρεύμα αλλά και τις ανείσπρακτες οφειλές τους ξεκαθάρισε ότι ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΏΣΟΥΝ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥΣ… και φυσικά θα έχουν ακόμη λιγότερα χρήματα για έργα προς τους πολίτες!

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ, παρουσίασε στοιχεία και συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα οι ΔΕΥΑ έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκ. ευρώ, 170 εκ. ευρώ αποθεματικά, 700 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκ. ευρώ από δάνεια.

Οι δήμοι θα πληρώσουν τα χρέη τους!

Σε ότι αφορά στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί πανελλαδικά, με το σχέδιο «Απόλλων», με τη δημιουργία από τις νέες επιχειρήσεις ενεργειακών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο ενεργειακό χώρο.

Για τη ρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος αυτών θα το πληρώσει το κράτος, και θα το αποπληρώσουν άτοκα οι δήμοι σε βάθος 30ετίας, με την προϋπόθεση ότι η λύση θα δοθεί μέσα στο 2024, που το υπουργείο έχει εξασφαλίσει 250 εκ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την γεωγραφική κατανομή των νέων ΔΕΥΑ, για την οποία όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ιδεολογική εμμονή, αντιθέτως αναζητεί την καλύτερη λύση και όχι πριν ακούσει την άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την τιμολόγηση διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει σε ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα και ότι θα τηρηθούν αυτές οι αρχές.

ΚΕΔΕ: Θα προσέλθει σε διάλογο με το δικό της ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έρχεται με έτοιμο σχέδιο νόμου και να ζητήσει απλά τη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά προσέρχεται με διάθεση να συζητήσει εξαρχής το ζήτημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε η ΚΕΔΕ θα προσέλθει σε διάλογο με το δικό της ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, το οποίο δεν θα αφορά μόνο στο πόσιμο νερό, αλλά και αυτό της άρδευσης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑