ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on January 18th, 2023 | by paggaiorama

0

Τα κρασιά του Παγγαίου στην Αθήνα

ΘΑ ΑΝΑΔΥΣΕΙ Η ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πλούσιο σε πανέμορφα τοπία, το γεωγραφικό περιβάλλον της Βόρειας Ελλάδας φιλοξενεί αμπελώνες ανάμεσα σε βουνοκορφές και ακτογραμμές, σε ορεινούς όγκους και οροπέδια, να καθρεφτίζονται σε λίμνες, να ατενίζουν τα πελάγη της θάλασσας και να χαράζουν τα σύννεφα καθώς διασχίζουν το απέραντο του ουρανού.

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις πλαγιές του Παγγαίου και από τον παραθαλάσσιο αμπελώνα της Χαλκιδικής στον ορεινότερο της Ηπείρου, πολυποίκιλα μικροκλίματα και ξεχωριστά terroir δένονται με τις συνήθειες του κάθε τόπου, τις γηγενείς αλλά και διεθνείς ποικιλίες που έγιναν πλέον ντόπιες, για να αναδύσει η σημερινή αμπελοοινική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας.

Ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, η Νεγκόσκα και το Μαυρούδι, που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή σε εστιατόρια και wine bars,  είναι μερικές μόνο από αυτές που προέρχονται από τον βορειοελλαδίτικο χώρο. Τα ΒορΟινά της Αθήνας, που διοργανώνονται στις 30 Ιανουαρίου στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς τα θαυμαστά κρασιά και τα εξαίρετα αποστάγματα των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος. Σε αυτούς οφείλονται άλλωστε και αρκετά οινικά ορόσημα στην πορεία του ελληνικού οίνου, όπως εκτυλίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Στον αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος έχουν οριοθετηθεί έξι Ζώνες ΠΟΠ (Αμύνταιο, Γουμένισσα, Ζίτσα, Νάουσα, πλαγιές Μελίτωνα και Ραψάνη) ενώ η κατηγορία Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη αφορά κρασιά με συγκεκριμένη ένδειξη γεωγραφικής καταγωγής που παράγονται από συγκεκριμένες ποικιλίες. Η ένδειξη γεωγραφικής καταγωγής μπορεί να αφορά είτε ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα, είτε περιφερειακές ενότητες, είτε μικρότερες περιοχές. Οι οινοπαραγωγοί της Ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος παράγουν κρασιά με διαφορετικές ενδείξεις ΠΓΕ, ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται ο καθένας τους.

Στα φετινά ΒορΟινά θα έχεις τη δυνατότητα να περιηγηθείς στα τραπέζια των οινοποιών, να γευτείς τον πλούτο του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος και των ποικιλιών που καλλιεργούνται εκεί, στον μοναδικό αυτό γεωφυσικό ανάγλυφο χάρτη της χώρας. Θα δοκιμάσεις οίνους ξηρούς, λευκούς, ροζέ, ερυθρούς, blanc de noir και orange, καθώς επίσης αφρώδεις λευκούς, ροζέ και ερυθρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους και γλυκούς (φυσικοί και μη), μονοποικιλιακούς και σε χαρμάνια, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα έως μακρόχρονης παλαίωσης.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης όμως είναι η δια ζώσης γνωριμία με τους δημιουργούς των κρασιών και αποσταγμάτων, που ο καθένας μας έχει ξεχωρίσει και αγαπήσει. Παράλληλα, θα ενημερωθείς για τις νέες δημιουργίες, νέες ετικέτες και στυλ κρασιών, την εξέλιξη των τρύγων των τελευταίων ετών, θα δοκιμάσεις παλιές σοδειές, και θα συγκρίνεις τη διαδοχή μεταξύ κάθετων σειρών ή το terroir ενός τόπου μεταξύ οριζόντιων δοκιμών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑