ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on April 6th, 2023 | by paggaiorama

0

Ο χαλβάς ρυζιού του Παγγαίου στον Γαστρονόμο

Γρήγορος χαλβάς χωρίς σιρόπι

Ιδιαίτερα ασυνήθιστο είδος χαλβά, άγνωστο σε πολλά μέρη της Ελλάδας, πολύ συνηθισμένο ωστόσο και πατροπαράδοτο σχεδόν σε όλα τα χωριά του Παγγαίου, στην Καβάλα.

Φτιάχνεται παρόμοια με τον σιμιγδαλένιο χαλβά και το μυστικό είναι να μουσκέψουμε υπομονετικά το ρύζι, για 1 βράδυ, ώστε να μαλακώσει και να απορροφήσει εύκολα το σιρόπι.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τον χαλβά

  •  400 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών (μουλιασμένο σε κρύο νερό για 1 βράδυ)
  •  200 ml (1 κούπα) ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

  •  800 ml (4 κούπες) νερό
  •  500 γρ. (2½ κούπες) ζάχαρη
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία

Προετοιμασία του ρυζιού

  1. Για να φτιάξουμε τον χαλβά ρυζιού από την Καβάλα, ξεπλένουμε καλά το μουλιασμένο ρύζι μέσα σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγει εντελώς καθαρό και διαυγές.
  2. Στραγγίζουμε καλά και απλώνουμε το ρύζι σε μια καθαρή πετσέτα, να στεγνώσει από τα νερά.
  3. Τώρα θα πρέπει να σπάσουμε τους κόκκους του. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: είτε θα το πιέσουμε κυλώντας με δύναμη πάνω του έναν χοντρό πλάστη, για να σπάσουν οι κόκκοι του, είτε θα το χτυπήσουμε στον πολυκόφτη με διακεκομμένη λειτουργία, ώστε να ψιλοκοπεί αλλά να μη γίνει σκόνη. Θέλουμε να έχει την υφή χοντρού σιμιγδαλιού.

Σιρόπι

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για 5-6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το σιρόπι θα πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χαλβάς

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  2. Προσθέτουμε το σπασμένο ρύζι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξανθύνει, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Προσθέτουμε αργά το σιρόπι, προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει, και ανακατεύουμε.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή για όσο χρειαστεί ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί εντελώς, ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μην «αρπάξει» το ρύζι στον πάτο του σκεύους.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε τον ρυζοχαλβά να γίνει χλιαρός και τον σερβίρουμε με ένα κουτάλι σε μπολάκια ή εναλλακτικά τον φορμάρουμε μέσα σε φόρμα της αρεσκείας μας και αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Μπορούμε να τον σερβίρουμε με χοντροσπαμένη ψίχα φιστικιού.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑