ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on February 7th, 2023 | by paggaiorama

0

Γιορτάζει ο Άγιος Χαράλαμπος στους Αντιφιλίππους…

Ένα ιστορικό πλέον ξωκκλήσι με μεγάλη παράδοση έχει την τιμητική του την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου εφόσον πανηγυρίζει στην δυτική πλευρά του χωριού των Αντιφιλίππων.

Κάθε παραμονή και ανήμερα οι πιστοί προσέρχονται στη χάρη του για να ανάψουν ένα κερί, να αφιερώσουν ένα τάμα, να πάρουν λίγο αγιασμένο νερό από την πηγή του.

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι Μικρασιάτης άγιος ιερέας από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας που έζησε μεταξύ 89 και 202 μ.Χ.

Τα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή του είναι λίγα. Υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 89 μ.Χ.. Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκιανό, κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών (περί το 198 μ.Χ.) που εξαπέλυσε ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος. Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών (202 μ.Χ.), πιθανώς στην Αντιόχεια του Μαίανδρου.

Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου από την Εκκλησία, η οποία του αποδίδει το προσωνύμιο Ιερομάρτυρας. Την ίδια μέρα επίσης γιορτάζουν οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν και οι οποίοι βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί.

Τμήματα της κάρας του φυλάσσονται στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας, καθώς και στην Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑