Ειδήσεις

Published on January 17th, 2023 | by paggaiorama

0

Ακόμη περιμένουν υπόλοιπα από τις χαλαζοπτώσεις

ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Για τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας, πληρώθηκαν προκαταβολές εντός τεσσάρων μηνών.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς μιλώντας στη Βουλή.

Για τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας, πληρώθηκαν προκαταβολές εντός τεσσάρων μηνών.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς μιλώντας στη Βουλή.

Όσο για τις ενστάσεις, που φτάνουν τις 1.878, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι, από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εξέτασή τους, έτσι ώστε να γίνει η εξόφληση της πληρωμής.

Όπως ανέφερε ο υπουργός από το ποσό των 5.000.000 ευρώ, τα 2.418.560 ευρώ (σχεδόν τα μισά) καταβλήθηκαν σε 1.268 βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής των Σερρών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, «οι αγρότες της περιοχής ζήτησαν να πληρωθούν προκαταβολές στο βαμβάκι 50 ευρώ το στρέμμα επειδή οι περισσότεροι παραγωγοί είχαν ζημιά σε αυτή την καλλιέργεια. Πράγματι δόθηκε για πρώτη φορά προκαταβολή μέσα στους 4 μήνες. Από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εξέταση των ενστάσεων έτσι ώστε να γίνει η εξόφληση. Στις υπόλοιπες καλλιέργειες δεν καταβλήθηκαν προκαταβολές και αναμένουν τις πληρωμές των αποζημιώσεων».

Από την πλευρά του ο προσωρινός πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μας ζήτηση να πληρωθεί προκαταβολές 60% στα σταφύλια. Περιμένουμε τώρα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να πάρουμε την εξόφληση. Ακόμη όμως υπήρξαν ζημιές σε ελιές, αμύγδαλα και αροτραίες καλλιέργειες. Αναμένουμε τα 4 πορίσματα της ζημιάς σε ισάριθμα χωριά του Παγγαίου.

Όμως εμείς αναμένουμε την πληρωμή de minimis του 2020 και 2021. Ζητάμε επίσης να καταργηθεί το παρακράτημα του 20% από τα χρήματα των αποζημιώσεων που πληρώνει ο ΕΛΓΑ. Επίσης για την φετινή χρονιά ζητάμε de minimis στις καλλιέργειες ακτινιδίων, σπαραγγιών, αμύγδαλων και μήλων της Καβάλας.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για το υψηλό κόστος στα καύσιμα και στην ενέργεια αποφασίσαμε, στις 22 Ιανουαρίου, να πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσεις με τα τρακτέρ στα χωριά».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑