ΙΣΤΟΡΙΑ

Published on February 4th, 2023 | by paggaiorama

0

Βρέθηκαν εργαλεία του Παγγαίου στην Αίγυπτο;

ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ…

Σε σημαντικές ανακαλύψεις με ελληνικό… άρωμα, αλλά και παγκόσμιο ενδιαφέρον προχώρησε ο Βολιώτης διδάκτορας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών, στη Γαλλία, Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Μαζί με μία διεθνή ομάδα επιστημόνων βρέθηκαν στην Αίγυπτο όπου ερεύνησαν αρχαία μεταλλεία και μάλιστα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συνδέονται με την αρχαία Ελλάδα και την εποχή του Μακεδονικού Βασιλείου.

Ο κ. Βαξεβανόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την αποστολή στην Αίγυπτο, τις ανασκαφές.

Η συγκεκριμένη ανασκαφή γίνεται παγκοσμίως πρώτη φορά. Δηλαδή ανασκαφές υπάρχουν πάρα πολλές στην περιοχή της Αιγύπτου, σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτή τη φορά όμως έχουμε εντοπίσει ένα χωριό μεταλλωρύχων και πέρα από την ανασκαφή που ξεκίνησε το 2020 στο χωριό των μεταλλωρύχων, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική προς νότια Αίγυπτο, στην έρημο δηλαδή, πλέον η έρευνα επεκτάθηκε στον εντοπισμό των αρχαίων μεταλλείων και μάλιστα ξεκινήσαμε και ανασκαφές σε κάποια από αυτά. Οι ανασκαφές είχαν πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα ειδικά φέτος.

Αυτό που μας έκανε φοβερή εντύπωση είναι ότι βρίσκουμε αντικείμενα των μεταλλωρύχων άθικτα. Στην Ελλάδα και γενικά στις μεσογειακές χώρες οτιδήποτε αφήσεις μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, εάν δεν είναι μεταλλικό και είναι κάτι ξύλινο ή ύφασμα, αυτό αποσυντίθεται. Στην έρημο όμως, επειδή έχουμε υγρασία από 10 έως 20% αυτό παραμένει άθικτο. Έτσι φέτος εντοπίσαμε καλάθι, με το οποίο μετέφεραν το πολυπόθητο μέταλλο, χρυσό και την πέτρα του χαλαζία, άθικτο μέσα στο μεταλλείο, ήταν ένα πολύ σημαντικό εύρημα και επίσης βρήκαμε κομμάτι από το ξύλο του εργαλείου των μεταλλωρύχων από το μεταλλευτικό σφυρί. Ήταν άθικτο, δεν είχε αποσυντεθεί λόγω μη υψηλής υγρασίας και πραγματικά ήταν σαν να το άφησαν χθες.

Η πρώτη μεταλλευτική περίοδος στην Αίγυπτο ξεκινάει επί της εποχής των Φαραώ, τη λεγόμενη δυναστική περίοδο, αλλά εμείς ενδιαφερόμαστε για μία συγκεκριμένη περίοδο η οποία ονομάζεται Πτολεμαϊκή, είναι 3ος αιώνας π.Χ., είναι όταν ξεκινάει το Μακεδονικό Βασίλειο να διοικεί αυτές τις περιοχές και μάλιστα ο Πτολεμαίος.

Ο Πτολεμαίος ξεκινά την εκμετάλλευση του χρυσού σε αυτές τις περιοχές, οπότε εμείς κατά βάση ερευνούμε αρχεία ελληνικά μεταλλεία στην Αίγυπτο, διότι αυτό που βλέπουμε είναι ότι η τεχνολογία, η διάνοιξη, τα εργαλεία είναι αυτά που χρησιμοποιούνται και στην περιοχή της αρχαίας Ελλάδας, σε περιοχές όπως στο Λαύριο, στο Παγγαίο.

Είναι πολύ συγκινητικό, ειδικά για εμάς, που ερχόμαστε από τον ελληνικό χώρο σε αυτή τη διεθνή αποστολή να σκάβουμε αντικείμενα των αρχαίων Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές τις απόμακρες.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑