“Χτιστό” Πασχαλινό κατσίκι στα Κηπιά!
ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Ο ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ
Κηπιά-Παγγαίου : Γεμιστό κατσίκι στον ξυλόφουρνο , «κτισμένο» στον νταβά με ζυμάρι!!!
Στο χωριό Κηπιά του Παγγαίου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Μικρασιατικής καταγωγής , την ημέρα του Πάσχα ακολουθούν έναν διαφορετικό τρόπο ψησίματος του κατσικιού στον ξυλόφουρνο .
Αφού γεμίσουν το κατσίκι με ρύζι και μπαχαρικά το τοποθετούν στο νταβά μαζί με τις πατάτες , στη συνέχεια το σκεπάζουν με λαδόκολλα και μετά σφραγίζουν το ταψί με ζυμάρι για να μην φεύγει ο ατμός κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Με τον τρόπο αυτό θα ψηθεί το κρέας ομοιόμορφα θα κρατήσει όλα τα αρώματα του ενώ δεν θα στεγνώσει η σάρκα του .
Βάζουν τον νταβά στο φούρνο για έξη με επτά ώρες και σφραγίζουν τη πόρτα με λάσπη για να μην υπάρξει απώλεια της θερμότητας .
Όταν το ζυμάρι μαυρίσει ολοκληρωτικά σημαίνει πως το φαγητό είναι έτοιμο.
Στάθη σε ευχαριστούμε που μας μεταφέρεις την γευσιγνωσία της περιοχής που είναι πολιτισμικός πλούτος…