Ειδήσεις

Published on May 17th, 2023 | by paggaiorama

0

Υπόγειο δίκτυο διασύνδεσης μέσα από τα σπλάχνα του Παγγαίου

Στα σκαριά βρίσκεται ένα μεγάλο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το πρότζεκτ προωθείται από την ΙΔΕΑ ΦΩΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ και αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 55,8 MW. Το σχέδιο βρίσκεται σε θετικό δρόμο με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξασφάλισε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.

Το έργο αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία ΦΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 55,86504 ΜW, στην θέση «Πετρωτό 1» της ΔΕ Αλιστράτης, του Δήμου Νέας Ζίχνης της ΠΕ Σερρών, με συνοδό έργο την υπόγεια γραμμή Μέσης Τάσης για την διασύνδεση του πάρκου με τον Υποσταθμό 33/150 kV στη θέση Κορμίστα που θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά σε επόμενο στάδιο.

Το γήπεδο εγκατάστασης του εν λόγω έργου έχει συνολική επιφάνεια 650.754,5τ.μ., και αποτελείται από δύο γεωτεμάχια: Γήπεδο 1 έκτασης 428.454,65τ.μ., και Γήπεδο 2 έκτασης 222.299,85τ.μ. Η συνολική κάλυψη από φ/β πάνελ και οικίσκους ανέρχεται στο 40,46% της έκτασης. Το έργο θα αποτελείται από  84.364 φωτοβολταϊκά πλαίσια ονομαστικής ισχύος 660 το καθένα. Οι εκτάσεις εγκατάστασης του σταθμού φέρουν τον χαρακτηρισμό ΑΑ και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Το υπόγειο δίκτυο διασύνδεσης συνολικού μήκους 21,72 km περίπου (2,2km από τα πολύγωνα εγκατάστασης έως τον τερματικό σταθμό ΜΤ και 19,52km από τον τερματικό σταθμό ΜΤ έως τον Υ/Σ στη θέση Κορμίστα), εκτείνεται βόρεια και ανατολικά εκτός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Διέρχεται κατά θέσεις από δασικού χαρακτήρα εκτάσεις καθώς και από την προστατευόμενη περιοχή «Κορυφές Όρους Παγγαίο – Πηγαία Νερά Κεφαλαρίου Φιλίππων – Σπήλαιο Αρκουδοσπηλιά» του δικτύου Natura.

Για την υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, όπως αποψιλώσεις και εξομάλυνση του εδάφους, εργασίες εκσκαφής για τη θεμελίωση των στηρίξεων των φωτοβολταϊκών πλαισίων, εργασίες διάνοιξη τάφρων για την τοποθέτηση των καλωδίων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και των απαραίτητων επιχωματώσεων στη συνέχεια.
Η πρόσβαση στο έργο διενεργείται από υφιστάμενους δρόμους. Για τον φωτοβολταϊκό σταθμό δεν προβλέπεται διάνοιξη οδοποιίας.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑