Ειδήσεις

Published on June 29th, 2022 | by paggaiorama

0

Υπομονή συστήνει ο Γεωργαντάς στους πληγέντες

Η βιομηχανική ντομάτα, η κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των προϊόντων που η Ελλάδα ζητά να παραμείνουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Στη λίστα των προϊόντων που ίσχυε μέχρι σήμερα θα απουσιάζουν κάποια προϊόντα που έχουν εκπληρώσει τη στόχευση του μέτρου σε ό,τι αφορά στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας και θα προστεθούν, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος, με στόχο την αύξηση της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων και τη μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές.


Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπα, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη βιολογική παραγωγή και για αυτόν τον λόγο αύξησε το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα 490 εκατ. ευρώ στα 707 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, με απόφαση του πρωθυπουργού, στην κτηνοτροφία, στα 130 εκατ. ευρώ θα προστεθούν 172 εκατ. ευρώ δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα.


Ο υπουργός δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν μέτρα και για τη στήριξη των ελληνικών φυλών στην εκτροφή βοoειδών.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις σε Ξάνθη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς και Μαγνησία, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών που υπέστησαν ζημιές, όπως έγινε και το 2021, οπότε μέσω ΕΛΓΑ έδωσε αποζημιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, αν και οι εισφορές προς τον Οργανισμό ήταν μόνο 158 εκατ. ευρώ.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑