Published on July 15th, 2022 | by paggaiorama
0Το φάρμακο του Παγγαίου είναι εκεί…
Μοσχοβολιστό ξανθό τσάι Παγγαίου· βοτάνι – χάδι…
Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό, ότι τα βότανα και τα φυτά αποτελούν μικρούς θησαυρούς απαραίτητους για κάθε σπίτι.
Οι άνθρωποι μέσα από επίμονες, εμπειρικές δοκιμές ανακάλυψαν σιγά –σιγά τρόπους να τα χρησιμοποιούν για να ανακουφίζουν τον πόνο τους, να επουλώνουν τις πληγές τους, να προλαμβάνουν ή και να θεραπεύουν τις αρρώστιες τους.
Η ιαματική αυτή εμπειρία της φύσης, που μέσα από απλές συνταγές πέρασε από γενιά σε γενιά, σήμερα γνωρίζει μεγάλη απήχηση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η επαφή με τη φύση και τα μυστικά της αποτελεί τρόπο καλής ζωής και υγείας.
Τα βότανα σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική ή τα φάρμακα. Μπορούν όμως να δώσουν λύσεις σε απλά, καθημερινά προβλήματα, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας, να μας χαρίσουν ευεξία και καλή διάθεση. Η συλλογή τους και η χρήση τους απαιτούν γνώση και προσοχή και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές.
ΤΟ ΤΣΑΙ ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ
Είναι ενδημικό είδος βουνών της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Προστατεύεται σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, του καταλόγου των τόπων κοινοτικής σημασίας για τη μεσογειακή βιογεωγραφική περιοχή.
Πράγματι, το είδος αυτό που αυτοφύεται στο Παγγαίο συναντάται μόνο σε βουνά της βόρειας Eλλάδας (Μακεδονία, Θράκη) στον Όλυμπο και σε βουνά της Βουλγαρίας. Το φυτό αυτό έχει αποκτήσει τεράστια φήμη και αποδοχή από όλους. Είναι μοναδικά αρωματικό, εύγευστο και ωφέλιμο στην υγεία του ανθρώπου επειδή περιέχει φλαβονοειδείς, αντιοξειδωτικές ενώσεις.
Ωστόσο, οφείλουμε όλοι να το σεβαστούμε και να συμβάλλουμε στην προστασία του.
Η άκριτη και απρόσεκτη συλλογή του σε άγρια κατάσταση απειλεί την επιβίωση του σημαντικού αυτού φυτού στο φυσικό του περιβάλλον.
Είναι αναγκαίο να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην συλλέγουμε μεγάλες ποσότητες ή ακόμη και καθόλου.
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καλλιεργηθεί σε κατάλληλες περιοχές γύρω από το Παγγαίο και με την τυποποίησή του να προωθηθεί η κατανάλωσή του.
*Φωτό: Γιώργος Ν. Βογιατζής-Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου, Ροδολίβος 2008